Laktozės netoleravimas

Ligos aprašymas

Laktozės netoleravimas yra virškinimo sistemos sutrikimas, kai organizmas nesugeba tinkamai virškinti laktozės – pagrindinio cukraus, randamo pieno produktuose. Tai atsiranda dėl laktozės skaidymo fermento laktazės trūkumo plonosios žarnos gleivinėje. Dėl šio trūkumo laktozė negali būti tinkamai suskaidoma į gliukozę ir galaktozę, todėl nevisiškai suvirškinta laktozė patenka į storąją žarną, kur ji fermentuojama bakterijų ir sukelia įvairius simptomus.

Ligos priežastys

Laktozės netoleravimo priežastys gali būti:

  • Pirminis laktozės netoleravimas: Dažniausia forma, kuri vystosi natūraliai su amžiumi, kai laktazės gamyba mažėja.
  • Antrinis laktozės netoleravimas: Dėl žarnyno ligų, tokių kaip celiakija, Krono liga, infekcijos arba operacijos, kurios pažeidžia plonosios žarnos gleivinę, mažėja laktazės gamyba.
  • Įgimtas laktozės netoleravimas: Retas genetinis sutrikimas, kai kūdikiai gimsta su labai mažu arba visai nesančiu laktazės kiekiu.

Ligos simptomai

Laktozės netoleravimo simptomai paprastai atsiranda praėjus 30 minučių iki 2 valandų po laktozės turinčių maisto produktų suvartojimo:

  • Pilvo pūtimas ir skausmas
  • Vidurių pūtimas
  • Viduriavimas
  • Pykinimas, kartais lydimas vėmimo
  • Gurgėjimas žarnyne

Šių simptomų sunkumas priklauso nuo suvartoto laktozės kiekio ir laktazės kiekio organizme.

Ligos klasifikacijos

Laktozės netoleravimas gali būti skirstomas į tris pagrindines kategorijas:

  • Pirminis laktozės netoleravimas: Dažniausia forma, susijusi su natūraliu laktazės kiekio mažėjimu suaugus.
  • Antrinis laktozės netoleravimas: Dėl kitų sveikatos sutrikimų, kurie pažeidžia plonosios žarnos gleivinę.
  • Įgimtas laktozės netoleravimas: Retas genetinis sutrikimas, kuris nustatomas iškart po gimimo.

Ligos diagnostika

Laktozės netoleravimą galima diagnozuoti keliais metodais:

  • Vandenilio kvėpavimo testas: Dažniausiai naudojamas testas, kuris matuoja vandenilio kiekį iškvepiamame ore po laktozės suvartojimo. Padidėjęs vandenilio kiekis rodo, kad laktozė nėra tinkamai virškinama.
  • Laktozės tolerancijos testas: Matomas gliukozės kiekis kraujyje po laktozės suvartojimo. Mažas gliukozės kiekio padidėjimas rodo netinkamą laktozės skaidymą.
  • Genetinis testavimas: Gali būti naudojamas nustatyti genetinius polinkius į pirminį laktozės netoleravimą.
  • Išmatų pH testas: Dažniau naudojamas vaikams, siekiant įvertinti rūgštingumą, kuris padidėja dėl nesuvirškintos laktozės.

Ligos gydymas ir vaistai

Laktozės netoleravimo gydymas paprastai apima:

  • Laktozės ribojimas: Pieno produktų ir kitų laktozės turinčių maisto produktų vengimas arba ribojimas.
  • Laktazės papildai: Gali būti vartojami prieš valgant laktozės turinčius produktus, siekiant padėti organizmui virškinti laktozę.
  • Laktozės neturintys produktai: Specialūs pieno produktai, kuriuose nėra laktozės, gali būti tinkama alternatyva.

Liaudiškos priemonės šiai ligai slopinti ir gydyti

Liaudiškos priemonės gali padėti sušvelninti laktozės netoleravimo simptomus:

  • Probiotikai: Reguliarus probiotikų vartojimas gali pagerinti virškinimo sistemą ir sumažinti simptomų intensyvumą.
  • Imbieras: Gali padėti sumažinti pykinimą ir pilvo pūtimą.
  • Pipirmėčių arbata: Gali padėti sumažinti pilvo spazmus ir pūtimą.

Prevencija

Laktozės netoleravimo negalima išvengti, jei jis yra genetinis, tačiau galima sumažinti simptomus:

  • Palaipsniui didinkite laktozės kiekį: Tai gali padėti organizmui prisitaikyti ir sumažinti simptomus.
  • Maisto derinimas: Vartojant laktozę kartu su kitais maisto produktais, galima sumažinti neigiamą jos poveikį virškinimui.
  • Rinkitės laktozės neturinčius produktus: Šie produktai suteikia galimybę mėgautis pieno produktais be simptomų.

Šaltiniai

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7317-lactose-intolerance
  3. https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/

Gydytojai

Vaistai