Ligos aprašymas
Laktozės netoleravimas yra virškinimo sistemos sutrikimas, kai organizmas nesugeba tinkamai virškinti laktozės – pagrindinio cukraus, randamo pieno produktuose. Tai atsiranda dėl laktozės skaidymo fermento laktazės trūkumo plonosios žarnos gleivinėje. Dėl šio trūkumo laktozė negali būti tinkamai suskaidoma į gliukozę ir galaktozę, todėl nevisiškai suvirškinta laktozė patenka į storąją žarną, kur ji fermentuojama bakterijų ir sukelia įvairius simptomus.
Ligos priežastys
Laktozės netoleravimo priežastys gali būti:
- Pirminis laktozės netoleravimas: Dažniausia forma, kuri vystosi natūraliai su amžiumi, kai laktazės gamyba mažėja.
- Antrinis laktozės netoleravimas: Dėl žarnyno ligų, tokių kaip celiakija, Krono liga, infekcijos arba operacijos, kurios pažeidžia plonosios žarnos gleivinę, mažėja laktazės gamyba.
- Įgimtas laktozės netoleravimas: Retas genetinis sutrikimas, kai kūdikiai gimsta su labai mažu arba visai nesančiu laktazės kiekiu.
Ligos simptomai
Laktozės netoleravimo simptomai paprastai atsiranda praėjus 30 minučių iki 2 valandų po laktozės turinčių maisto produktų suvartojimo:
- Pilvo pūtimas ir skausmas
- Vidurių pūtimas
- Viduriavimas
- Pykinimas, kartais lydimas vėmimo
- Gurgėjimas žarnyne
Šių simptomų sunkumas priklauso nuo suvartoto laktozės kiekio ir laktazės kiekio organizme.
Ligos klasifikacijos
Laktozės netoleravimas gali būti skirstomas į tris pagrindines kategorijas:
- Pirminis laktozės netoleravimas: Dažniausia forma, susijusi su natūraliu laktazės kiekio mažėjimu suaugus.
- Antrinis laktozės netoleravimas: Dėl kitų sveikatos sutrikimų, kurie pažeidžia plonosios žarnos gleivinę.
- Įgimtas laktozės netoleravimas: Retas genetinis sutrikimas, kuris nustatomas iškart po gimimo.
Ligos diagnostika
Laktozės netoleravimą galima diagnozuoti keliais metodais:
- Vandenilio kvėpavimo testas: Dažniausiai naudojamas testas, kuris matuoja vandenilio kiekį iškvepiamame ore po laktozės suvartojimo. Padidėjęs vandenilio kiekis rodo, kad laktozė nėra tinkamai virškinama.
- Laktozės tolerancijos testas: Matomas gliukozės kiekis kraujyje po laktozės suvartojimo. Mažas gliukozės kiekio padidėjimas rodo netinkamą laktozės skaidymą.
- Genetinis testavimas: Gali būti naudojamas nustatyti genetinius polinkius į pirminį laktozės netoleravimą.
- Išmatų pH testas: Dažniau naudojamas vaikams, siekiant įvertinti rūgštingumą, kuris padidėja dėl nesuvirškintos laktozės.
Ligos gydymas ir vaistai
Laktozės netoleravimo gydymas paprastai apima:
- Laktozės ribojimas: Pieno produktų ir kitų laktozės turinčių maisto produktų vengimas arba ribojimas.
- Laktazės papildai: Gali būti vartojami prieš valgant laktozės turinčius produktus, siekiant padėti organizmui virškinti laktozę.
- Laktozės neturintys produktai: Specialūs pieno produktai, kuriuose nėra laktozės, gali būti tinkama alternatyva.
Liaudiškos priemonės šiai ligai slopinti ir gydyti
Liaudiškos priemonės gali padėti sušvelninti laktozės netoleravimo simptomus:
- Probiotikai: Reguliarus probiotikų vartojimas gali pagerinti virškinimo sistemą ir sumažinti simptomų intensyvumą.
- Imbieras: Gali padėti sumažinti pykinimą ir pilvo pūtimą.
- Pipirmėčių arbata: Gali padėti sumažinti pilvo spazmus ir pūtimą.
Prevencija
Laktozės netoleravimo negalima išvengti, jei jis yra genetinis, tačiau galima sumažinti simptomus:
- Palaipsniui didinkite laktozės kiekį: Tai gali padėti organizmui prisitaikyti ir sumažinti simptomus.
- Maisto derinimas: Vartojant laktozę kartu su kitais maisto produktais, galima sumažinti neigiamą jos poveikį virškinimui.
- Rinkitės laktozės neturinčius produktus: Šie produktai suteikia galimybę mėgautis pieno produktais be simptomų.
Šaltiniai
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7317-lactose-intolerance
- https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/