Skausmas stiprėja valgant rūgštų maistą

Skausmas stiprėja valgant rūgštų maistą – kas tai yra?

Skausmas, kuris stiprėja valgant rūgštų maistą, yra simptomas, kuris dažnai susijęs su burnos, gerklės ar virškinamojo trakto gleivinės jautrumu ar pažeidimais. Rūgštus maistas (pvz., citrusiniai vaisiai, pomidorai, actas) gali dirginti pažeistas ar jautrias vietas, sukeldamas skausmą ar diskomfortą. Šis simptomas gali rodyti įvairias sveikatos problemas, pradedant paprastomis burnos gleivinės žaizdelėmis ir baigiant rimtesnėmis virškinimo sistemos ligomis.

Galimos priežastys

Skausmą, stiprėjantį valgant rūgštų maistą, gali sukelti:

  • Burnos gleivinės pažeidimai – aftinės opelės, burnos žaizdelės ar nudegimai (pvz., nuo karšto maisto) gali būti dirginamos rūgštimi.
  • Stemplės refliuksas (GERL) – rūgštis iš skrandžio, grįžtanti į stemplę, gali sukelti skausmą ar deginimo pojūtį krūtinėje ir gerklėje, ypač valgant rūgštų maistą.
  • Gleivinės uždegimas – burnos, gerklės ar skrandžio gleivinės uždegimas (pvz., gastritas) gali sustiprinti skausmą rūgšties poveikyje.
  • Dantų jautrumas – pažeistas dantų emalis ar atviri dantų kakleliai gali būti jautrūs rūgšties poveikiui, sukeldami skausmą valgant ar geriant rūgštų maistą.
  • Infekcijos – bakterinės ar virusinės infekcijos burnoje, pvz., herpesas, gali sukelti jautrumą ir skausmą.
  • Burnos grybelinės infekcijos – kandidozė gali pažeisti burnos gleivinę ir sukelti diskomfortą valgant.
  • Alerginės reakcijos – tam tikros alergijos ar padidėjęs jautrumas maisto produktams gali sukelti skausmą ar deginimą rūgštų maisto produktų poveikyje.

Simptomai, lydintys skausmą valgant rūgštų maistą

Priklausomai nuo priežasties, skausmą gali lydėti šie simptomai:

  • Deginimo pojūtis – dažnai susijęs su stemplės refliuksu ar gastritu.
  • Paraudimas arba patinimas – burnos gleivinės ar dantenų uždegimo požymiai.
  • Skausmingos dėmelės ar opos – būdingos aftoms ar burnos gleivinės infekcijoms.
  • Rėmuo – dažnai pasireiškia su stemplės refliuksu.
  • Sumažėjęs apetitas – jei skausmas yra intensyvus, jis gali paveikti norą valgyti.

Kaip elgtis, jei skausmas stiprėja valgant rūgštų maistą?

Jei pastebite šį simptomą, galite imtis šių veiksmų:

  • Venkite rūgštaus maisto ir gėrimų – kol nepraeis simptomai, sumažinkite rūgštaus maisto vartojimą.
  • Skalaukite burną šiltu druskos tirpalu – tai gali padėti sumažinti uždegimą ir sudirgimą burnos gleivinėje.
  • Naudokite dantų jautrumą mažinančią pastą – jei problema susijusi su dantų jautrumu, specialios pastos gali sumažinti diskomfortą.
  • Gerkite daugiau vandens – vanduo padeda neutralizuoti rūgštį ir apsaugo gleivinę.
  • Vartokite mažiau dirginančio maisto – rinkitės švelnų, nedirginantį maistą, pvz., virtas daržoves, avižinius dribsnius ar bananus.

Kada kreiptis į gydytoją?

Svarbu kreiptis į gydytoją, jei:

  • Skausmas nepraeina per kelias dienas arba blogėja.
  • Atsiranda kitų simptomų, pvz., rėmens, stipraus pilvo skausmo ar svorio kritimo.
  • Pastebite žaizdeles, kurios negyja, arba kraujavimą burnos gleivinėje.
  • Skausmas trukdo valgyti arba stipriai paveikia kasdienę veiklą.

Gydytojas gali atlikti burnos, dantų ar virškinimo sistemos apžiūrą, paskirti papildomus tyrimus, pvz., endoskopiją ar pH matavimus, ir nustatyti tikslią priežastį. Gydymas gali apimti antiseptinius skalavimo skysčius, vaistus nuo uždegimo ar skrandžio rūgšties reguliavimo priemones, priklausomai nuo diagnozės. Ankstyvas gydymas padeda išvengti komplikacijų ir pagerina bendrą savijautą.

Pagal abėcėlę

0

1

2

3

5

A

B

C

Č

C

Č

C

Č

C

D

E

F

G

H

Į

I

Į

I

Į

I

Į

I

Į

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

T

Ū

U

Ū

U

Ū

U

Ū

U

V

Y

Ž

Z

Ž