Riebaus maisto netoleravimas

Kas yra riebaus maisto netoleravimas?

Riebaus maisto netoleravimas – tai būklė, kai žmogus po riebaus ar kepto maisto vartojimo patiria įvairius virškinimo sutrikimus: pilvo pūtimą, pykinimą, sunkumo jausmą ar viduriavimą. Tai nėra alergija, o veikiau organizmo nesugebėjimas tinkamai suskaidyti ir pasisavinti riebalų. Šis simptomas dažnai rodo, kad virškinimo sistemoje sutrikęs tulžies ar kasos fermentų išsiskyrimas, be kurių riebalai negali būti tinkamai suvirškinti.

Riebaus maisto netoleravimas gali būti laikinas – pavyzdžiui, po apsinuodijimo ar infekcijos, – tačiau kai kuriais atvejais tai ženklas apie lėtines kepenų, tulžies pūslės ar kasos ligas.

Galimos riebaus maisto netoleravimo priežastys

Dažniausia priežastis – tulžies išsiskyrimo sutrikimai. Tulžis padeda skaidyti riebalus į mažesnes daleles, kad jas galėtų apdoroti virškinimo fermentai. Jei tulžies pūslė veikia vangiai, yra akmenų arba jos latakai susiaurėję, tulžies į žarnyną patenka per mažai. Dėl to riebalai lieka nepakitę ir sukelia virškinimo diskomfortą.

Kita dažna priežastis – kasos fermentų trūkumas. Kasa gamina lipazę – fermentą, būtina riebalų virškinimui. Sergant lėtiniu pankreatitu ar kitomis kasos ligomis, lipazės gamyba sumažėja, todėl net ir nedidelis riebalų kiekis maiste gali sukelti pilvo pūtimą, riebiąsias išmatas ir maistinių medžiagų trūkumą.

Kartais riebaus maisto netoleravimą sukelia kepenų ligos – hepatitas, suriebėjimas ar cirozė. Tokiais atvejais sutrinka tulžies gamyba ir išsiskyrimas. Riebalų netoleravimas gali pasireikšti ir po tulžies pūslės pašalinimo operacijos, kai organizmas nebegali reguliuoti tulžies išsiskyrimo laiko ir kiekio.

Kaip pasireiškia riebaus maisto netoleravimas (simptomai ir eiga)

Simptomai dažniausiai atsiranda netrukus po riebaus maisto pavartojimo – per 30–60 minučių. Žmogus jaučia sunkumo jausmą pilve, pilvo pūtimą, pykinimą, rūgšties pojūtį burnoje ar raugėjimą. Kartais skausmas lokalizuojasi dešinėje viršutinėje pilvo pusėje, kur yra kepenys ir tulžies pūslė.

Kai riebalai nesuvirškinami, jie pasišalina su išmatomis – tuomet gali pasireikšti viduriavimas ar riebios, blizgančios išmatos (steatorėja). Ilgainiui, jei būklė kartojasi, gali atsirasti svorio kritimas, silpnumas ir vitaminų A, D, E, K trūkumas, nes šie vitaminai tirpsta riebaluose.

Simptomai dažnai būna stipresni po sočių, keptų patiekalų ar gausaus alkoholio vartojimo, o sumažėja pasirinkus lengvesnį, mažiau riebų maistą.

Kaip elgtis, jeigu pasireiškia riebaus maisto netoleravimas?

Pirmas žingsnis – stebėti savo mitybą ir pastebėti, kokie produktai sukelia simptomus. Reikėtų vengti keptų, riebių, rūkyto maisto produktų, grietinėlės, riebios mėsos, sviesto pertekliaus ir greito maisto. Vietoje to rekomenduojama rinktis virti, troškinti, garinti patiekalai, augalinės kilmės aliejai nedideliais kiekiais ir lengvai virškinamos daržovės.

Naudinga valgyti mažesnėmis porcijomis, bet dažniau, kad virškinimo sistema nebūtų apkrauta. Po valgio verta šiek tiek pasivaikščioti – tai skatina virškinimą ir tulžies išsiskyrimą.

Svarbu nepiktnaudžiauti alkoholiniais gėrimais, nes jie tiesiogiai kenkia kepenims ir kasai. Jei simptomai kartojasi, reikėtų vengti savarankiško gydymosi ir pasitarti su gydytoju dėl galimų tyrimų ar fermentų papildų vartojimo.

Kada kreiptis į gydytoją?

Kreiptis į gydytoją reikėtų, jei:

  • simptomai kartojasi dažnai arba stiprėja,

  • atsiranda stiprus skausmas dešinėje viršutinėje pilvo pusėje,

  • pastebimas riebus blizgantis viduriavimas,

  • netenkama svorio be aiškios priežasties,

  • pasireiškia gelta (pageltusios akys ar oda) ar tamsus šlapimas.

Šie požymiai gali rodyti kepenų, tulžies pūslės ar kasos veiklos sutrikimus, todėl svarbu laiku kreiptis į gydytoją, kad būtų nustatyta tiksli priežastis.

Diagnostika ir gydymas

Diagnozei patvirtinti atliekami kraujotyrimai, vertinant kepenų fermentus, kasos funkciją ir tulžies sudėtį. Gali būti skiriamas pilvo organų echoskopinis tyrimas, leidžiantis pamatyti tulžies akmenis, kasos ar kepenų pakitimus. Kai kuriais atvejais atliekami išmatų tyrimai riebalų kiekiui nustatyti.

Gydymas priklauso nuo nustatytos priežasties. Jei priežastis – tulžies ar kasos fermentų trūkumas, skiriami fermentiniai preparatai (pvz., lipazės turintys vaistai), padedantys virškinti riebalus. Jei sutrikusi tulžies pūslės veikla, gydytojas gali paskirti cholagoginius vaistus, kurie skatina tulžies išsiskyrimą.

Svarbus ir mitybos koregavimas – riboti gyvulinius riebalus, rinktis augalinius aliejus saikingai, vengti riebiai kepto maisto. Sergant kepenų ar kasos ligomis, taikomas specifinis gydymas, kurio tikslas – atkurti šių organų funkciją.

Galimos komplikacijos

Negydomas riebaus maisto netoleravimas gali sukelti maistinių medžiagų trūkumą, svorio kritimą, vitaminų stoką ir net imuninės sistemos nusilpimą. Jei priežastis – kepenų ar kasos liga, uždelstas gydymas gali lemti šių organų pažeidimą ar uždegimo progresavimą.

Laikui bėgant žmogus gali išsiugdyti įprotį vengti daugelio produktų, dėl ko mityba tampa skurdi, o tai dar labiau silpnina organizmą.

Profilaktika

Riebaus maisto netoleravimą galima sumažinti arba jo išvengti pasirūpinus subalansuota mityba ir sveiku gyvenimo būdu. Reikėtų riboti sočiųjų gyvulinių riebalų vartojimą ir dažniau rinktis augalinius aliejus, žuvį, daržoves, grūdinius produktus.

Svarbu maistą gaminti sveikiau – virti, troškinti, kepti orkaitėje be perteklinio riebalų kiekio. Fizinis aktyvumas gerina tulžies apytaką, todėl bent pusvalandis judėjimo per dieną turi teigiamą poveikį virškinimui.

Vengiant alkoholio, rūkymo ir užtikrinant pakankamą vandens kiekį organizme, sumažėja kepenų bei kasos ligų rizika. Toks požiūris leidžia išlaikyti gerą virškinimo sistemos veiklą ir užtikrina, kad riebus maistas nebekels nemalonių pojūčių.

Pagal abėcėlę

0

1

2

3

5

A

B

C

Č

C

Č

C

Č

C

D

E

F

G

H

Į

I

Į

I

Į

I

Į

I

Į

J

K

L

M

N

O

P

R

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

S

Š

T

Ū

U

Ū

U

Ū

U

Ū

U

V

Y

Ž

Z

Ž