Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai

Įveskite ir spauskite Enter

Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
kas yra gaps dieta
Mityba

GAPS dieta – kas tai? Receptai, mitybos patarimai ir atsiliepimai

Jankauskienė Julija
Jankauskienė Julija
2025 29 balandžio
50 Views
0 Comments

GAPS dieta – tai terapinė mitybos sistema, kurios pilnas pavadinimas yra Gut and Psychology Syndrome (liet. žarnyno ir psichologinis sindromas). Šią dietą sukūrė britų gydytoja neurologė ir mitybos specialistė dr. Natasha Campbell-McBride, siekdama padėti savo vaikui, sergančiam autizmo spektro sutrikimu. Ilgainiui ši metodika išplito ir pradėta taikyti kaip kompleksinis būdas gydyti įvairias neurologines, autoimunines ir virškinimo sistemos ligas, įskaitant ADHD, depresiją, alergijas, odos problemas bei dirgliosios žarnos sindromą.

Pagrindinis GAPS dietos principas yra paprastas: žarnynas – tai antrieji smegenys, o jo būklė daro tiesioginę įtaką mūsų nuotaikai, nervų sistemai ir bendrai sveikatai. Jeigu žarnyno gleivinė pažeista, o mikroflora sutrikdyta, į kraują gali patekti nesuvirškintos maisto dalelės ir toksinai. Tai gali sukelti imuninės sistemos atsaką, lėtinį uždegimą, o ilgainiui – ir įvairius psichologinius ar neurologinius sutrikimus.

GAPS dieta buvo sukurta ne svorio metimui, o žarnyno gydymui ir imuninės sistemos atstatymui, todėl ji taikoma ilgą laiką – mėnesiais ar net metais. Ji susideda iš kelių etapų: pradinio (labai griežto), pereinamojo ir vadinamojo pilno GAPS raciono. Kiekviename jų atsiranda nauji produktai, tačiau kiekvienas žingsnis skirtas tam, kad žarnynas atsigautų, o organizmas pradėtų funkcionuoti darniai.

Svarbiausi GAPS dietos principai:

  • vengti cukraus, glitimo, laktozės ir perdirbto maisto
  • vartoti daug kaulų sultinio, fermentuotų produktų, kiaušinių, daržovių
  • atstatyti žarnyno mikroflorą ir sumažinti uždegimą

Tai nėra paprasta dieta – tai visapusiškas gijimo procesas, reikalaujantis kantrybės, informacijos ir nuoseklumo. Tačiau šis metodas padėjo tūkstančiams žmonių visame pasaulyje sumažinti ar net pašalinti ilgalaikius simptomus, kurių neveiksmingai bandyta gydyti medikamentais.

Turinys

Toggle
  • Kaip veikia GAPS dieta?
    • GAPS dietos etapai
    • Kaip GAPS dieta veikia organizmą?
  • Nuo ko pradėti laikytis GAPS dietos?
    • Įvadinis etapas
    • Produktų pasirinkimas
    • Galimi sunkumai ir kaip juos įveikti
    • Leidžiami ir draudžiami produktai pagal GAPS dietos etapą
  • GAPS dietos receptai ir meniu idėjos
    • Pusryčiai
    • Pietūs
    • Vakarienė
    • Užkandžiai
  • Mitybos patarimai ir dažniausios klaidos laikantis GAPS dietos
    • Per greitas perėjimas į dietą
    • Nepakankamas riebalų ir sultinio kiekis
    • Fermentuotų produktų perdozavimas
    • Užkandžiavimas tarp pagrindinių valgymų
    • Perdirbtų produktų „paslydimai“
  • Gydytojų požiūris į GAPS dietą
  • Žmonių atsiliepimai ir patirtis
  • Santrauka
  • Dažniausiai užduodami klausimai apie GAPS dietą

Kaip veikia GAPS dieta?

GAPS dietos veikimas grindžiamas žarnyno atsistatymo principu – tai nėra tik maisto ribojimo schema, o visapusiška terapinė strategija. Ji sukurta taip, kad žarnynas palaipsniui išsigydytų nuo pažeidimų, mikroflora atsistatytų, o per tai pagerėtų ne tik virškinimas, bet ir smegenų veikla, emocinė būsena bei imunitetas. Tam naudojami ne tik specifiniai maisto produktai, bet ir aiški etapų sistema.

GAPS dietos etapai

GAPS sistema susideda iš dviejų pagrindinių fazių: įvadinės dietos ir pilnos GAPS dietos. Jos skiriasi griežtumu, maisto kiekiu ir leidžiamais produktais.

Įvadinis etapas

Tai griežčiausia fazė, suskirstyta į 6 pakopas. Kiekvienoje pakopoje leidžiami tik tam tikri produktai, palaipsniui plečiant racioną. Šios fazės tikslas – nutraukti žarnyno gleivinės dirginimą ir aprūpinti organizmą maistinėmis medžiagomis, kurios skatina gijimą.

Pirmosiomis dienomis valgomas tik:

  • kaulų sultinys (natūralus, ne iš pakelių)
  • fermentuoti maisto produktai (pvz., rauginti kopūstai ar jų sultys)
  • virti minkšti daržovių tyrės (be skaidulų)
  • kiaušinių tryniai

Vėliau įtraukiama:

  • liesa mėsa, žuvis, virti kiaušiniai
  • sviestas, ghee, nedidelis kiekis fermentuotų pieno produktų

Pilna GAPS dieta

Kai žarnynas pradeda gyti ir sumažėja simptomai, pereinama prie pilno GAPS etapo. Čia jau galima valgyti didesnį produktų kiekį, tačiau vis dar vengiama grūdinių kultūrų, cukraus, perdirbtų produktų ir krakmolo turinčio maisto.

Leidžiami maisto produktai:

  • mėsa, žuvis, jūros gėrybės
  • kiaušiniai
  • fermentuoti pieno produktai (namie rauginti)
  • šviežios ir virtos daržovės
  • natūralūs riebalai: sviestas, avokadų, alyvuogių aliejus
  • riešutai, sėklos (mirkyti ir trinti)
  • nedidelis kiekis vaisių (be cukraus)

Šis etapas gali trukti nuo 6 mėnesių iki 2 metų, priklausomai nuo individualios situacijos.

Kaip GAPS dieta veikia organizmą?

GAPS principas grindžiamas mokslinėmis įžvalgomis apie žarnyno-smegenų ryšį (gut-brain axis). Kai žarnynas pažeistas:

  • į kraują gali patekti toksinai ir nesuvirškintos maisto dalelės
  • sutrinka žarnyno mikroflora – mažėja gerųjų bakterijų kiekis
  • imuninė sistema nuolat dirgina uždegiminiai procesai

Visa tai veikia centrinę nervų sistemą, psichinę sveikatą, odos būklę, miegą ir imunitetą. GAPS dieta, pašalindama dirgiklius ir aprūpindama organizmą gyvybiškai svarbiomis medžiagomis, normalizuoja šiuos procesus. Pacientai dažnai pastebi pagerėjusią nuotaiką, geresnį virškinimą, sumažėjusį jautrumą maistui ar net pagerėjusius autizmo simptomus.

Nuo ko pradėti laikytis GAPS dietos?

Pradėti GAPS dietą reiškia ne tiesiog pakeisti maisto produktus, o visiškai pakeisti požiūrį į mitybą ir sveikimą. Tai nėra „vienos savaitės iššūkis“, o ilgalaikis, sisteminis procesas, kuriam reikia pasiruošimo, kantrybės ir palaikymo. Kad ši dieta duotų tikros naudos, būtina žinoti, kaip teisingai pradėti.

Įvadinis etapas

Dauguma žmonių pradeda nuo įvadinio GAPS etapo, kuris suskirstytas į 6 pakopas. Kiekviena pakopa trunka kelias dienas arba savaites – priklauso nuo žmogaus būklės ir organizmo reakcijos. Šis etapas yra gijimo pagrindas – pašalinami visi sunkiai virškinami produktai, o jų vietoje vartojamas maistas, kuris ramina virškinimo traktą ir skatina gleivinės regeneraciją.

Pirmomis dienomis vartojamas tik:

  • naminiai kaulų sultiniai (be druskos, tik iš kokybiškos mėsos ir kaulų)
  • minkštai virtos daržovių tyrės be skaidulų (pvz., iš moliūgo, cukinijos)
  • kiaušinių tryniai, jei nėra alergijos
  • nedideliai kiekiai raugintų daržovių sulčių (pvz., raugintų kopūstų)

Vėliau palaipsniui įtraukiami:

  • visas kiaušinis
  • mėsa, žuvis
  • sviestas, ghee
  • fermentuoti pieno produktai (tik naminiai – kefyras, jogurtas)

Svarbu kiekvieną naują produktą įtraukti po vieną ir stebėti reakciją – jei atsiranda pilvo pūtimas, bėrimai ar viduriavimas, būtina grįžti atgal į ankstesnį etapą.

Produktų pasirinkimas

GAPS mitybos pagrindas yra natūralūs, neperdirbti, naminiai produktai. Tai reiškia, kad daugelį dalykų teks gaminti patiems – nuo raugintų kopūstų iki natūralaus jogurto ar kaulų sultinio. Parduotuvinis maistas dažnai turi priedų, cukraus, tirštiklių – viso to reikia vengti.

Svarbiausi maisto šaltiniai:

  • kaulų sultinys (geriausia virti bent 12 val.)
  • naminiai fermentuoti produktai
  • ekologiška mėsa, žuvis, kiaušiniai
  • virti, troškinti, kepti garuose daržovės
  • sviestas, kokosų aliejus, alyvuogių aliejus (neapdoroti)

Vengti būtina:

  • cukraus ir saldiklių
  • grūdinių kultūrų (net ir be glitimo)
  • krakmolo (bulvės, kukurūzai)
  • ankštinių
  • perdirbtų maisto produktų (net ir „sveikų“)

Galimi sunkumai ir kaip juos įveikti

Pradėjus GAPS dietą, daug žmonių susiduria su vadinamuoju detoksikacijos laikotarpiu – kūnas pradeda šalinti toksinus, o tai gali sukelti nemalonių simptomų: galvos skausmus, nuovargį, dirglumą, virškinimo pokyčius. Šios reakcijos laikinos ir rodo, kad organizmas pradėjo gyti.

Norint palengvinti šį laikotarpį:

  • gerti daug šilto vandens
  • ilsėtis, nespausti savęs fiziškai
  • palaikyti reguliarų tuštinimąsi (jei reikia – naudoti natūralius laisvinamuosius, pvz., slyvų nuovirą)
  • palaipsniui, o ne staiga pereiti į dietą (kai kuriems padeda trumpas pereinamasis laikotarpis)

Taip pat labai svarbu psichologinis pasiruošimas – GAPS dieta reikalauja laiko, pastangų ir atsisakymo komforto. Tačiau ilgainiui atsiranda rutina, pagerėja sveikata, ir visa tai tampa gyvenimo būdu, o ne laikina terapija.

Leidžiami ir draudžiami produktai pagal GAPS dietos etapą

🥦 ProduktasĮvadinis etapasPilna GAPS dieta
Kaulų sultinys✅✅
Fermentuoti daržovių skysčiai✅ (nedideli kiekiai)✅
Kiaušinių tryniai✅ (nuo 2 pakopos)✅
Daržovių tyrės✅✅
Liesa mėsa, paukštiena, žuvis✅ (nuo 2–3 pakopos)✅
Fermentuoti pieno produktai✅ (nuo 3–4 pakopos, jei toleruojami)✅
Žali vaisiai❌✅ (nedideli kiekiai)
Grūdai❌❌
Bulvės, kukurūzai❌❌
Cukrus, saldumynai❌❌
Parduotuviniai fermentuoti produktai❌❌
Riešutai❌✅ (nuo 2–3 mėn.)
Kava❌🟡 (tik jei toleruojama)

GAPS dietos receptai ir meniu idėjos

GAPS dieta iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti ribojanti, tačiau iš tiesų tai daug šiltų, natūralių, naminių patiekalų, kurie ne tik gydo, bet ir sotina. Svarbiausia – naudoti kokybiškus produktus ir išmokti derinti ingredientus taip, kad jie būtų lengvai virškinami ir padėtų žarnynui gyti.

Pusryčiai

Kiaušinienė su garintais špinatais
Kepkite kiaušinius svieste arba ghee, šalia patiekite garintus špinatus arba cukinijos griežinėlius. Paprasta, bet maistinga.

Kaulų sultinio dubenėlis su trinta moliūgų tyre
Rytą pradėti nuo šilto sultinio – tai klasikinis GAPS pusryčių variantas. Į sultinį galite įmaišyti truputį trinto moliūgo ar morkų.

Fermentuoto jogurto dubenėlis su trintais obuoliais
Jei toleruojami pieno produktai – naudokite namuose fermentuotą jogurtą. Į jį galima įmaišyti šviežiai tarkuoto ar troškinto obuolio be cukraus.

Pietūs

Troškinta vištiena su žiedinių kopūstų tyre
Vištienos blauzdelės ar krūtinėlė troškinama kaulų sultinyje su česnaku ir žolelėmis. Patiekiama su lengva žiedinių kopūstų tyre.

Moliūgų sriuba su sviestu ir kiaušinio tryniu
Trinta moliūgų sriuba su kaulų sultiniu, trupučiu sviesto ir įmaišytu šviežiu kiaušinio tryniu – puikus pasirinkimas jautriam skrandžiui.

Kiaulienos kepsneliai orkaitėje su garintomis morkomis
Be prieskonių, tik druska ir česnakas. Morkos garinamos arba šiek tiek troškinamos svieste.

Vakarienė

Žuvies filė su moliūgų ir cukinijų mišiniu
Virta arba garinta menkė ar lašiša, šalia – minkštai keptas cukinijų ir moliūgų troškinys. Galima pagardinti šaukšteliu ghee.

Kaulų sultinys su vištiena ir tarkuotomis daržovėmis
Tai ne tik vakarienė, bet ir gydomasis patiekalas. Maistingas, šiltas, ramina žarnyną prieš naktį.

Troškintos kepenėlės su svogūnais ir trinta morka
Jei organizmas toleruoja – paukštienos kepenėlės puikiai tinka GAPS mityboje, nes turi daug geležies ir vitaminų.

Užkandžiai

Raugintų kopūstų sultys arba 1–2 šaukšteliai raugintų kopūstų
Tai probiotikų bomba – bet pradėti reikia nuo mažų kiekių, kad nesudirgintų žarnyno.

Virtas kiaušinis arba minkštai virtas trynys
Gali būti greitas ir maistingas užkandis tarp pagrindinių valgymų.

Natūralus naminės varškės blynas
Jei esate pilno GAPS etape, galima išbandyti paprastą varškės blyną iš trintų riešutų miltų ir kiaušinio.

Mitybos patarimai ir dažniausios klaidos laikantis GAPS dietos

GAPS dieta reikalauja daugiau nei tik produktų sąrašo laikymosi. Tai – visapusiška gydomoji sistema, kurioje svarbi ne tik tai, ką valgote, bet ir kaip, kada ir kodėl. Sėkmę lemia ne griežtumas, o pastovumas ir gebėjimas prisitaikyti prie organizmo signalų.

Per greitas perėjimas į dietą

Viena iš dažniausių klaidų – noras „viską pakeisti per vieną dieną“. Staigus mitybos pakeitimas gali sukelti stiprią detoksikacijos reakciją: galvos skausmus, išbėrimus, mieguistumą, net dirglumą. Dėl to rekomenduojama pradėti palaipsniui – pereiti iš įprastos mitybos į GAPS įvadinį etapą žingsnis po žingsnio, tam skiriant bent savaitę pasiruošimo.

Nepakankamas riebalų ir sultinio kiekis

Kadangi iš raciono pašalinama daug energijos šaltinių (grūdai, cukrus), būtina kompensuoti tai kokybiškais riebalais – sviestu, ghee, kokosų aliejumi. Taip pat labai svarbus kaulų sultinys – jį reikia vartoti kasdien. Jei jo geriate per mažai, organizmas negali pakankamai greitai atstatyti žarnyno gleivinės.

Fermentuotų produktų perdozavimas

Nors rauginti kopūstai, kefyras ar jogurtas yra puikūs žarnyno mikroflorai, jų negalima pradėti vartoti dideliais kiekiais. Pradžioje užtenka vos vieno ar dviejų arbatinių šaukštelių per dieną, kitaip gali atsirasti pilvo pūtimas, viduriavimas ar net bėrimai.

Užkandžiavimas tarp pagrindinių valgymų

Kad žarnynas spėtų ilsėtis ir virškinimo sistema dirbtų optimaliai, labai svarbu neužkandžiauti tarp pagrindinių valgymų. Vietoj nuolatinio valgymo reikia leisti virškinimo fermentams pabaigti savo darbą. Užkandis turėtų būti tik išimtis, o ne kasdienis įprotis.

Perdirbtų produktų „paslydimai“

Net nedideli kiekiai priedų – konservantai, cukrus, kvapikliai – gali sukelti organizmui uždegiminę reakciją. Todėl net „sveiki“ produktai turi būti vertinami atsargiai. Pavyzdžiui, parduotuvinis jogurtas dažnai turi cukraus ar tirštiklių, o kai kurios mėsos rūšys – paslėptų priedų.

Gydytojų požiūris į GAPS dietą

GAPS dieta sulaukia įvairių vertinimų medicinos bendruomenėje. Vieni gydytojai ją vertina kaip naudingą terapinę priemonę specifiniais atvejais, ypač kai kalbama apie žarnyno uždegimus, autoimunines ligas ar neurologinius sutrikimus, kiti pabrėžia, kad būtina laikytis atsargumo principo ir nevengti moksliškai pagrįsto gydymo.

Daugelis natūralios medicinos šalininkų pritaria GAPS metodikai dėl jos dėmesio žarnyno mikrofloros svarbai. Jie teigia, kad dieta gali padėti organizmui „atsikvėpti“ nuo nuolatinių dirgiklių (cukraus, glitimo, priedų), sustiprinti imunitetą ir sumažinti lėtinius uždegimus.

Tačiau gydytojai taip pat pabrėžia, kad:

  • GAPS dieta neturėtų pakeisti oficialios medicinos diagnozės ar gydymo
  • Ji gali būti naudinga kaip papildomas būdas kontroliuoti simptomus
  • Dieta netinka visiems – ypač žmonėms su mitybos sutrikimais ar labai silpnu virškinimu
  • Ilgalaikis griežtas produktų ribojimas gali sukelti mikroelementų trūkumą, jei nėra kruopščiai planuojamas

„GAPS dieta gali būti naudinga kaip papildoma intervencija, ypač sergant lėtinėmis žarnyno ligomis ar turint autoimuninių simptomų. Tačiau būtina suprasti, kad ji nėra vaistas. Ji reikalauja atsakomybės, kantrybės ir, svarbiausia – nuolatinės sveikatos būklės stebėsenos.“
– gyd. dietologė dr. Ieva Žukauskienė

Kai kurie gydytojai skeptiškai vertina GAPS poveikį neurologinėms būklėms (pvz., autizmui ar ADHD), tačiau pripažįsta, kad pagerėjęs virškinimas ir mažesnis uždegimas gali netiesiogiai prisidėti prie bendros savijautos pagerėjimo.

Taigi, pagrindinė medikų žinutė: jei laikotės GAPS dietos – darykite tai atsakingai, sekite savo sveikatos pokyčius ir reguliariai konsultuokitės su specialistais.

Žmonių atsiliepimai ir patirtis

GAPS dieta dažnai pasirenkama tada, kai tradicinės priemonės nepadeda. Daugelis žmonių, susidūrę su autoimuniniais, virškinimo ar neurologiniais sutrikimais, pradeda šią terapinę mitybą kaip paskutinę viltį. Kai kuriems ji tampa tikru lūžio tašku, kiti susiduria su sunkumais, bet vertina patirtį kaip vertingą pamoką.

„Mūsų sūnui buvo diagnozuotas lengvas autizmo spektro sutrikimas. Pradėjome GAPS dietą ne iš karto tikėdami, bet po kelių savaičių pastebėjome ramesnį elgesį, pagerėjusį miegą ir mažesnį pilvo pūtimą. Maisto gaminimas namuose tapo rutina, o pokyčiai – akivaizdūs.“
– Dovilė, 36 m.

„Sergu opiniu kolitu ir jau buvau išbandžiusi daugybę vaistų. GAPS dieta man padėjo sumažinti simptomus, sustabdė kraujavimą. Didžiausias iššūkis buvo atsisakyti visų grūdų ir cukraus, bet kai matai, kad kūnas sveiksta – tai motyvuoja.“
– Jurgita, 41 m.

„Man tai buvo per sunku. Pradėjau laikytis GAPS pagal knygą, bet greitai supratau, kad neturiu laiko gaminti kaulų sultinį kasdien ir rūginti jogurtą. Po kelių savaičių pasijutau išsekusi. Galbūt grįšiu prie šios dietos vėliau – su profesionalo pagalba.“
– Andrius, 33 m.

„Man padėjo susitvarkyti su nuolatiniu vidurių pūtimu ir odos bėrimais. Po 3 mėnesių jaučiausi tarsi atsigavusi. Taip, kartais norisi duonos ar saldumynų, bet verta paaukoti, kai pagaliau gali normaliai jaustis.“
– Rasa, 29 m.

„Turiu mažą sūnų su atopiniu dermatitu. Po GAPS įvado jo oda pastebimai pagerėjo, išnyko naktinis kasymasis. Suprantu, kad reikia daug kantrybės, bet pirmieji rezultatai motyvuoja.“
– Inga, 34 m.

Šie atsiliepimai parodo, kad GAPS dieta nėra universali ir lengva, bet tiems, kurie ją pritaiko atsakingai, ji gali reikšmingai pagerinti gyvenimo kokybę. Svarbiausia – stebėti organizmo reakciją ir nebijoti kreiptis pagalbos.

Santrauka

GAPS dieta (Gut and Psychology Syndrome) – tai mitybos metodika, sukurta neurologės dr. Natasha Campbell-McBride, skirta atkurti žarnyno sveikatą ir padėti gydyti neurologinius bei autoimuninius sutrikimus. Ji grindžiama teorija, kad pažeistas žarnynas gali turėti įtakos visam organizmui – nuo virškinimo problemų iki psichologinių būklių, tokių kaip ADHD, autizmas ar depresija.

Dieta susideda iš kelių etapų – įvadinio, pilno GAPS ir palaikymo fazės. Vengiami cukrus, grūdai, perdirbtas maistas, o vietoj jų vartojami kaulų sultiniai, fermentuoti produktai, virtos daržovės, kokybiški riebalai ir natūralūs baltymų šaltiniai. Tinkamai taikoma, ši sistema gali sumažinti uždegimą, pagerinti mikroflorą ir paskatinti žarnyno gleivinės gijimą.

Straipsnyje išsamiai aptariami dietos veikimo principai, pateikiami receptai, savaitės meniu idėjos, patarimai pradedantiesiems, dažniausios klaidos, gydytojo komentaras bei realūs žmonių atsiliepimai. Taip pat atsakoma į dažniausiai užduodamus klausimus apie šios dietos taikymą.

Dažniausiai užduodami klausimai apie GAPS dietą

Kiek laiko reikia laikytis GAPS dietos?

GAPS dieta nėra trumpalaikė – ji gali trukti nuo 6 mėnesių iki 2 metų, priklausomai nuo sveikatos būklės. Kai kuriems užtenka kelių mėnesių, kiti laikosi visų etapų ilgiau, kol išnyksta simptomai ir stabilizuojasi organizmo būklė.

Ar galima kavą laikantis GAPS dietos?

Pradiniame etape kavos patariama vengti. Pilnoje GAPS fazėje nedidelis kiekis natūralios, be cukraus ir pieno kavos gali būti leidžiamas, jei nesukelia dirginimo virškinimo sistemai. Geriausia – be kofeino arba silpna kava su kokosų pienu.

Ar GAPS dieta tinka vaikams?

Taip, GAPS dieta buvo sukurta būtent vaikams su neurologiniais ar žarnyno sutrikimais. Tačiau ją taikyti vaikams reikėtų tik su gydytojo ar dietologo priežiūra, kad būtų užtikrintas visų būtinų medžiagų gavimas.

Kaip žinoti, kad jau galima pereiti prie pilnos GAPS dietos?

Į pilną GAPS dietą pereinama tada, kai sumažėja ar išnyksta pagrindiniai simptomai: pilvo pūtimas, skausmas, bėrimai, nuovargis. Svarbu stebėti organizmo reakciją į kiekvieną naują produktą ir neskubėti. Perėjimas turėtų būti lėtas ir laipsniškas.

Ar galima valgyti vaisius ir riešutus?

Pilnoje GAPS fazėje galima valgyti nedidelius kiekius vaisių (obuoliai, uogos) ir mirkytų riešutų, tačiau tik jei organizmas gerai toleruoja. Jie neturėtų būti pagrindinis energijos šaltinis, ypač pradžioje.

Pasidalinti Straipsnį

Jankauskienė Julija
Daugiau straipsnių Parengė

Jankauskienė Julija

Kiti straipsniai

viskas ką reikia žinoti apie hiperalergine dietą
Ankstesnis

Hipoalerginė dieta: viskas, ką turite apie ją žinoti

Cholesterolio mažinimo dieta
Kitas

Cholesterolio mažinimo dieta: nuo ko pradėti, receptai, mitybos patarimai ir atsiliepimai

Kitas
Cholesterolio mažinimo dieta
2025 29 balandžio

Cholesterolio mažinimo dieta: nuo ko pradėti, receptai, mitybos patarimai ir atsiliepimai

Ankstesnis
2025 28 balandžio

Hipoalerginė dieta: viskas, ką turite apie ją žinoti

viskas ką reikia žinoti apie hiperalergine dietą

Komentarų nėra. Būk pirmas!

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


    TAIP PAT SKAITYKITE

    Gydymas

    Niežų gydymas actu: kaip teisingai tai atlikti ir kiek tai veiksminga?
    Skilinėja lūpų kampučiai: veiksmingiausi būdai, kaip tai gydyti
    Kaip gydyti ganglioną?
    Kaip panaikinti papilomas namuose: gydytojų patarimai

    Liaudies medicina/Namų sąlygos

    TOP 5 veiksmingiausi būdai kaip gydyti hemorojų namuose
    Dantenų uždegimo gydymas namuose: svarbiausi patarimai
    Šlapimo pūslės uždegimas – gydymas namuose: 10 veiksmingų patarimų
    Veiksmingiausi būdai, kaip gydyti plaučių uždegimą namuose

    Mityba

    Mėtų arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai
    Čiobrelių arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai
    Kinrožių arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai
    Matcha arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai

    Patarimai

    Kas mažina kraujavimą mėnesinių metu?
    Medetkų arbata nėštumo metu: ar galima gerti ir kiek?
    Dažniausios klaidos naudojant prezervatyvus – kaip jų išvengti?
    Kur kreiptis dėl medikų aplaidumo ar netinkamo gydymo?
    Ieškoti
    Kategorijos
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Patarimai
    • Liaudies medicina/Namų sąlygos
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Gydymas
    Sekite mus
    Facebook
    2K
    Instagram
    6M
    Youtube
    420K
    Stack
    75K
    Populiariausi
    Pienligė nėštumo metu
    Ligų sąrašas
    Pienligė nėštumo metu: simptomai, priežastys ir kaip gydyti
    Kas mažina kraujavimą mėnesinių metu
    Patarimai
    Kas mažina kraujavimą mėnesinių metu?
    TOP 5 geriausi vaistai nuo pykinimo nėštumo metu
    Straipsniai
    TOP 5 geriausi vaistai nuo pykinimo nėštumo metu
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    © 2024 Gydyk Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
    • Straipsniai
      • Diagnozuok ir gydyk
      • Gydymas
      • Patarimai
      • Liaudies medicina
      • Ligų sąrašas
      • Mityba
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai