Ar galima šaldyti svogūnų laiškus? Kaip tinkamai juos užšaldyti?
Taip, svogūnų laiškus galima šaldyti, ir tai yra puikus būdas išsaugoti jų skonį bei maistines savybes ilgesniam laikui. Svogūnų laiškai, kaip ir kiti žalumynai, turi daug vitaminų ir mineralų, todėl jų užšaldymas leidžia mėgautis šviežiu skoniu net ir ne sezono metu. Kad šaldyti svogūnų laiškai neprarastų kokybės, svarbu juos tinkamai paruošti ir laikyti.
Kaip tinkamai užšaldyti svogūnų laiškus?
1. Pasirinkite šviežius svogūnų laiškus
Geriausia šaldyti šviežius, tvirtus, ryškiai žalius laiškus, kurie nėra pageltę ar suvytę. Taip užtikrinsite, kad po atšildymo jie išlaikys kuo daugiau skonio ir aromato.
2. Nuplaukite ir nusausinkite
Prieš šaldant svogūnų laiškus, juos būtina gerai nuplauti po tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte nešvarumus ar galimus pesticidų likučius. Po plovimo nusausinkite juos popieriniu rankšluosčiu arba leiskite išdžiūti natūraliai, kad šaldymo metu nesusidarytų ledas.
3. Supjaustykite
Smulkiai supjaustykite laiškus norimo dydžio gabalėliais – taip juos bus patogu naudoti vėliau, nes nereikės pjaustyti jau atšildytų laiškų.
4. Pasirinkite šaldymo būdą
Svogūnų laiškus galima šaldyti keliais būdais:
a) Užšaldymas sausai (be papildomų skysčių)
Tai paprasčiausias būdas:
- Supjaustytus svogūnų laiškus paskleiskite ant kepimo popieriaus ar padėklo ir padėkite į šaldiklį.
- Kai laiškai sušals (po 1–2 val.), juos perkelkite į sandarius maišelius arba plastikinius indelius.
- Taip svogūnų laiškai nesulips į vieną masę ir bus patogiau naudoti.
b) Užšaldymas su aliejumi
Šis būdas padeda išlaikyti daugiau skonio ir aromato:
- Supjaustytus svogūnų laiškus sudėkite į ledo kubelių formeles.
- Užpilkite alyvuogių aliejumi ar lydytu sviestu ir įdėkite į šaldiklį.
- Kai užšals, kubelius galite perkelti į plastikinį maišelį ir naudoti sriuboms, troškiniams ar padažams.
c) Užšaldymas su vandeniu (ledo kubeliai)
Jei nenorite naudoti aliejaus:
- Svogūnų laiškus sudėkite į ledo formeles ir užpilkite vandeniu.
- Užšaldę perkelkite kubelius į maišelį ir naudokite sriuboms ar sultiniams.
5. Tinkamas laikymas
- Šaldytuve svogūnų laiškai gali būti laikomi iki 3–6 mėnesių.
- Laikykite juos sandariuose maišeliuose arba indeliuose, kad jie neįgautų kitų produktų kvapų.
Kaip naudoti užšaldytus svogūnų laiškus?
- Sriubose ir troškiniuose – galima dėti tiesiai iš šaldiklio, nereikia atšildyti.
- Omletuose ir padažuose – iš anksto atšildykite ir įdėkite į patiekalą prieš baigiant gaminti.
- Salotoms ar šaltoms užkandėlėms – šaldyti svogūnų laiškai gali tapti minkšti, todėl geriau naudoti šviežius.
Išvada
Svogūnų laiškų šaldymas yra puikus būdas išsaugoti jų skonį ir naudingas medžiagas ilgesniam laikui. Geriausia juos užšaldyti smulkiai supjaustytus, o laikyti sandariuose maišeliuose ar indeliuose. Tinkamai laikomi svogūnų laiškai gali išlikti švieži net iki 6 mėnesių, o jų paruošimas yra paprastas ir greitas.