Skrandžio uždegimas: ką galima valgyti?
Skrandžio uždegimas, dar vadinamas gastritu, yra būklė, kai skrandžio gleivinė tampa sudirginta ar pažeista. Tinkama mityba yra vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių sumažinti simptomus ir skrandžio gleivinei atsigauti. Štai plačios rekomendacijos, ką galima valgyti ir ko reikėtų vengti, jei turite gastritą.
Ką svarbu žinoti apie mitybą esant skrandžio uždegimui?
Skrandžio uždegimo metu svarbu rinktis švelnius, lengvai virškinamus ir maistingus produktus, kurie nedirgina gleivinės ir padeda sumažinti uždegimą. Štai keletas bendrų taisyklių:
Rekomenduojami produktai ir maisto grupės
- Šviežios daržovės: Virtos arba troškintos daržovės, kurios yra minkštos tekstūros ir lengvai virškinamos.
- Mažai rūgštūs vaisiai: Bananai, obuoliai, kriaušės, kurie nedirgina skrandžio gleivinės.
- Grūdų produktai: Avižų, grikių ar ryžių košės, kurios ramina skrandį.
- Liesi baltymai: Virta arba kepta vištiena, kalakutiena, žuvis ar tofu.
- Sveikieji riebalai: Alyvuogių aliejus, avokadai, vartojami saikingai.
Lentelė produktų, kuriuos galima valgyti
Produktas | Kodėl jis tinkamas esant skrandžio uždegimui? |
---|---|
Bananai | Lengvai virškinami, padeda neutralizuoti skrandžio rūgštį ir apsaugoti gleivinę. |
Obuoliai (kepti) | Mažina dirginimą ir yra lengvai virškinami. |
Bulvės | Virtos arba keptos be aliejaus, neutralizuoja skrandžio rūgštį. |
Avižų košė | Sudėtyje esantys tirpūs skaidulos ramina skrandžio gleivinę. |
Morkos | Virtos ar troškintos, lengvai virškinamos ir nedirgina skrandžio. |
Cukinijos | Minkštos tekstūros daržovės, kurios nedirgina gleivinės. |
Virta vištiena | Liesas baltymų šaltinis, nedirgina skrandžio. |
Lašiša | Turtinga omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimą. |
Natūralus jogurtas | Padeda atkurti naudingas bakterijas ir stiprina virškinimo sveikatą. |
Ramunėlių arbata | Ramina skrandžio gleivinę ir mažina uždegimą. |
Maisto paruošimo rekomendacijos
- Rinkitės virimą garuose, troškinimą ar kepimą orkaitėje be didelio kiekio riebalų.
- Venkite kepto, riebaluose gruzdinto maisto, nes jis apsunkina virškinimą ir gali pabloginti simptomus.
- Įtraukite skystus ar pusiau kietus patiekalus, pvz., sriubas ar tyreles.
Produktai, kurių reikėtų vengti
- Rūgštūs maisto produktai: Citrusai, pomidorai, marinuoti produktai.
- Aštrūs prieskoniai: Pipirai, čili, kiti aštrūs prieskoniai, kurie dirgina gleivinę.
- Riebūs ir perdirbti maisto produktai: Dešros, riebūs pieno produktai, greitas maistas.
- Saldūs produktai: Šokoladas, saldumynai, kurie skatina rūgšties gamybą.
Lentelė produktų, kurių reikėtų vengti
Produktas | Kodėl reikėtų vengti esant skrandžio uždegimui? |
Aštrus maistas | Dirgina skrandžio gleivinę ir didina rūgštingumą. |
Alkoholis | Pažeidžia gleivinę ir sukelia uždegimą. |
Kava | Stimuliuoja rūgšties gamybą, kas gali pabloginti simptomus. |
Riebus maistas | Lėtai virškinamas, gali sukelti sunkumo jausmą ir pabloginti būklę. |
Citrusinių vaisių sultys | Didina skrandžio rūgštingumą ir dirgina gleivinę. |
Pomidorai | Dėl didelio rūgščių kiekio gali sudirginti skrandį. |
Šokoladas | Skatina rūgšties gamybą ir gali pabloginti gastrito simptomus. |
Perdirbtas maistas | Turtingas konservantų ir dirgiklių, kurie pažeidžia gleivinę. |
Bendros mitybos taisyklės esant gastritui
- Valgykite mažomis porcijomis: Dažnesni, bet mažesni valgiai padeda sumažinti skrandžio apkrovą.
- Venkite per karšto ar per šalto maisto: Optimalios temperatūros maistas nedirgina gleivinės.
- Gerkite pakankamai skysčių: Tačiau venkite gerti didelius kiekius vandens valgymo metu.
- Kruopščiai kramtykite maistą: Tai palengvina virškinimo procesą.
Tinkamai parinkta mityba gali padėti sumažinti skrandžio gleivinės dirginimą, sumažinti simptomus ir pagreitinti gijimą. Jei gastrito simptomai nepraeina, būtina kreiptis į gydytoją.