Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai

Įveskite ir spauskite Enter

Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
ką galima valgyti turint skrandžio uždegimą
Mityba

Skrandžio uždegimas: ką galima valgyti?

Jankauskienė Julija
Jankauskienė Julija
2025 10 sausio
348 Views
0 Comments

Skrandžio uždegimas, dar vadinamas gastritu, yra būklė, kai skrandžio gleivinė tampa sudirginta ar pažeista. Tinkama mityba yra vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių sumažinti simptomus ir skrandžio gleivinei atsigauti. Štai plačios rekomendacijos, ką galima valgyti ir ko reikėtų vengti, jei turite gastritą.

Turinys

Toggle
  • Ką svarbu žinoti apie mitybą esant skrandžio uždegimui?
  • Rekomenduojami produktai ir maisto grupės
    • Lentelė produktų, kuriuos galima valgyti
  • Maisto paruošimo rekomendacijos
  • Produktai, kurių reikėtų vengti
    • Lentelė produktų, kurių reikėtų vengti
  • Bendros mitybos taisyklės esant gastritui
  • Šaltiniai

Ką svarbu žinoti apie mitybą esant skrandžio uždegimui?

Skrandžio uždegimo metu svarbu rinktis švelnius, lengvai virškinamus ir maistingus produktus, kurie nedirgina gleivinės ir padeda sumažinti uždegimą. Štai keletas bendrų taisyklių:

Rekomenduojami produktai ir maisto grupės

  • Šviežios daržovės: Virtos arba troškintos daržovės, kurios yra minkštos tekstūros ir lengvai virškinamos.
  • Mažai rūgštūs vaisiai: Bananai, obuoliai, kriaušės, kurie nedirgina skrandžio gleivinės.
  • Grūdų produktai: Avižų, grikių ar ryžių košės, kurios ramina skrandį.
  • Liesi baltymai: Virta arba kepta vištiena, kalakutiena, žuvis ar tofu.
  • Sveikieji riebalai: Alyvuogių aliejus, avokadai, vartojami saikingai.

Lentelė produktų, kuriuos galima valgyti

ProduktasKodėl jis tinkamas esant skrandžio uždegimui?
BananaiLengvai virškinami, padeda neutralizuoti skrandžio rūgštį ir apsaugoti gleivinę.
Obuoliai (kepti)Mažina dirginimą ir yra lengvai virškinami.
BulvėsVirtos arba keptos be aliejaus, neutralizuoja skrandžio rūgštį.
Avižų košėSudėtyje esantys tirpūs skaidulos ramina skrandžio gleivinę.
MorkosVirtos ar troškintos, lengvai virškinamos ir nedirgina skrandžio.
CukinijosMinkštos tekstūros daržovės, kurios nedirgina gleivinės.
Virta vištienaLiesas baltymų šaltinis, nedirgina skrandžio.
LašišaTurtinga omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimą.
Natūralus jogurtasPadeda atkurti naudingas bakterijas ir stiprina virškinimo sveikatą.
Ramunėlių arbataRamina skrandžio gleivinę ir mažina uždegimą.

Maisto paruošimo rekomendacijos

  • Rinkitės virimą garuose, troškinimą ar kepimą orkaitėje be didelio kiekio riebalų.
  • Venkite kepto, riebaluose gruzdinto maisto, nes jis apsunkina virškinimą ir gali pabloginti simptomus.
  • Įtraukite skystus ar pusiau kietus patiekalus, pvz., sriubas ar tyreles.

Produktai, kurių reikėtų vengti

  • Rūgštūs maisto produktai: Citrusai, pomidorai, marinuoti produktai.
  • Aštrūs prieskoniai: Pipirai, čili, kiti aštrūs prieskoniai, kurie dirgina gleivinę.
  • Riebūs ir perdirbti maisto produktai: Dešros, riebūs pieno produktai, greitas maistas.
  • Saldūs produktai: Šokoladas, saldumynai, kurie skatina rūgšties gamybą.

Lentelė produktų, kurių reikėtų vengti

ProduktasKodėl reikėtų vengti esant skrandžio uždegimui?
Aštrus maistasDirgina skrandžio gleivinę ir didina rūgštingumą.
AlkoholisPažeidžia gleivinę ir sukelia uždegimą.
KavaStimuliuoja rūgšties gamybą, kas gali pabloginti simptomus.
Riebus maistasLėtai virškinamas, gali sukelti sunkumo jausmą ir pabloginti būklę.
Citrusinių vaisių sultysDidina skrandžio rūgštingumą ir dirgina gleivinę.
PomidoraiDėl didelio rūgščių kiekio gali sudirginti skrandį.
ŠokoladasSkatina rūgšties gamybą ir gali pabloginti gastrito simptomus.
Perdirbtas maistasTurtingas konservantų ir dirgiklių, kurie pažeidžia gleivinę.

Bendros mitybos taisyklės esant gastritui

  • Valgykite mažomis porcijomis: Dažnesni, bet mažesni valgiai padeda sumažinti skrandžio apkrovą.
  • Venkite per karšto ar per šalto maisto: Optimalios temperatūros maistas nedirgina gleivinės.
  • Gerkite pakankamai skysčių: Tačiau venkite gerti didelius kiekius vandens valgymo metu.
  • Kruopščiai kramtykite maistą: Tai palengvina virškinimo procesą.

Tinkamai parinkta mityba gali padėti sumažinti skrandžio gleivinės dirginimą, sumažinti simptomus ir pagreitinti gijimą. Jei gastrito simptomai nepraeina, būtina kreiptis į gydytoją.

Šaltiniai

  • https://www.healthline.com/health/gastritis-diet
  • https://www.verywellhealth.com/gastritis-diet-what-to-eat-for-better-management-4767967

Pasidalinti Straipsnį

Jankauskienė Julija
Daugiau straipsnių Parengė

Jankauskienė Julija

Kiti straipsniai

kas yra Funkcinis sportas
Ankstesnis

Funkcinis sportas: kas tai?

Kada skiriamas biseptolis
Kitas

Kada skiriamas biseptolis?

Kitas
Kada skiriamas biseptolis
2025 10 sausio

Kada skiriamas biseptolis?

Ankstesnis
2025 10 sausio

Funkcinis sportas: kas tai?

kas yra Funkcinis sportas

Komentarų nėra. Būk pirmas!

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


    TAIP PAT SKAITYKITE

    Gydymas

    Niežų gydymas actu: kaip teisingai tai atlikti ir kiek tai veiksminga?
    Skilinėja lūpų kampučiai: veiksmingiausi būdai, kaip tai gydyti
    Kaip gydyti ganglioną?
    Kaip panaikinti papilomas namuose: gydytojų patarimai

    Liaudies medicina/Namų sąlygos

    TOP 5 veiksmingiausi būdai kaip gydyti hemorojų namuose
    Dantenų uždegimo gydymas namuose: svarbiausi patarimai
    Šlapimo pūslės uždegimas – gydymas namuose: 10 veiksmingų patarimų
    Veiksmingiausi būdai, kaip gydyti plaučių uždegimą namuose

    Mityba

    Mėtų arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai
    Čiobrelių arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai
    Kinrožių arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai
    Matcha arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai

    Patarimai

    Keptuvės ir sveikata: kokios dangos saugiausios, o kurių geriau vengti?
    Kas mažina kraujavimą mėnesinių metu?
    Medetkų arbata nėštumo metu: ar galima gerti ir kiek?
    Dažniausios klaidos naudojant prezervatyvus – kaip jų išvengti?
    Ieškoti
    Kategorijos
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Patarimai
    • Liaudies medicina/Namų sąlygos
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Gydymas
    Sekite mus
    Facebook
    2K
    Instagram
    6M
    Youtube
    420K
    Stack
    75K
    Populiariausi
    Tarpvietės (gaktikaulio) skausmas nėštumo metu
    Straipsniai
    Tarpvietės (gaktikaulio) skausmas nėštumo metu: galimos priežastys ir ką daryti?
    Keptuvės ir sveikata
    Patarimai
    Keptuvės ir sveikata: kokios dangos saugiausios, o kurių geriau vengti?
    Progesteronas nėštumo metu
    Straipsniai
    Progesteronas nėštumo metu: kokia norma ir ką turite žinoti apie tai
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    © 2024 Gydyk Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
    • Straipsniai
      • Diagnozuok ir gydyk
      • Gydymas
      • Patarimai
      • Liaudies medicina
      • Ligų sąrašas
      • Mityba
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai