Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai

Įveskite ir spauskite Enter

Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Mityba

Ką galima ir ko negalima valgyti sergant cukralige?

Jankauskienė Julija
Jankauskienė Julija
2024 28 spalio
411 Views
0 Comments

Sergant cukralige (diabetu), svarbu kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl mityba tampa esminiu veiksniu valdant šią ligą. Tinkama mityba padeda palaikyti stabilų gliukozės lygį, užkirsti kelią komplikacijoms ir pagerinti bendrą sveikatą.

Turinys

Toggle
  • Ką galima valgyti sergant cukralige?
    • Mažai glikeminio indekso turintys produktai
    • Sveiki baltymų šaltiniai
    • Sveiki riebalų šaltiniai
  • Ko negalima valgyti sergant cukralige?
    • Cukraus turintys maisto produktai
    • Rafinuoti angliavandeniai
    • Riebūs ir perdirbti maisto produktai
    • Sūrūs maisto produktai
    • Alkoholis
  • Lentelė produktų, kuriuos galima valgyti ir kurių reikia vengti
  • Išvados
  • Šaltiniai

Ką galima valgyti sergant cukralige?

Mažai glikeminio indekso turintys produktai

Mažai glikeminio indekso (GI) produktai lėtai padidina cukraus kiekį kraujyje, todėl jie yra geriausias pasirinkimas sergantiems cukralige:

  • Pilno grūdo produktai: avižiniai dribsniai, rudieji ryžiai, bolivinė balanda, grikiai.
  • Ankštiniai: lęšiai, pupelės, avinžirniai.
  • Daržovės: žalios lapinės daržovės (špinatai, salotos, brokoliai, kopūstai), agurkai, pomidorai, paprikos.
  • Vaisiai: uogos (mėlynės, avietės, braškės), obuoliai, apelsinai, persikai. Svarbu valgyti vaisius saikingai, kad išvengtumėte per didelio cukraus kiekio.
  • Neriebūs pieno produktai: neriebus jogurtas, varškė, liesas pienas.

Sveiki baltymų šaltiniai

Baltymai padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje:

  • Vištiena ir kalakutiena (be odos)
  • Žuvis ir jūros gėrybės (ypač riebios žuvys, pvz., lašiša, kuri turi omega-3 riebalų rūgščių)
  • Kiaušiniai
  • Ankštiniai ir riešutai: migdolai, graikiniai riešutai, lęšiai, avinžirniai.
  • Mažai riebūs pieno produktai: liesa varškė, jogurtas be cukraus.

Sveiki riebalų šaltiniai

Nors riebalai tiesiogiai neveikia cukraus kiekio kraujyje, jie yra svarbūs palaikant sveiką širdį, o tai ypač svarbu diabetikams:

  • Alyvuogių aliejus: Puikus sveikų riebalų šaltinis, kuris mažina blogojo cholesterolio kiekį.
  • Avokadai
  • Riešutai ir sėklos: graikiniai riešutai, chia sėklos, linų sėklos.
  • Riebios žuvys: skumbrė, lašiša.

Ko negalima valgyti sergant cukralige?

Cukraus turintys maisto produktai

Produktai, kuriuose yra daug cukraus, greitai padidina gliukozės kiekį kraujyje, todėl jų reikėtų vengti arba valgyti itin retai:

  • Konditerijos gaminiai: sausainiai, tortai, pyragai, keksiukai.
  • Saldaus skonio gėrimai: gazuoti gėrimai, vaisvandeniai, energetiniai gėrimai, sultys su cukrumi.
  • Saldainiai ir šokoladas (nebent vartojate juodąjį šokoladą saikingai, nes jis turi mažiau cukraus).

Rafinuoti angliavandeniai

Rafinuoti angliavandeniai yra greitai įsisavinami ir gali sukelti staigų gliukozės kiekio padidėjimą:

  • Baltų miltų gaminiai: balta duona, bandelės, pyragaičiai, makaronai iš baltų miltų.
  • Baltieji ryžiai
  • Bulvės (ypač bulvių traškučiai ir gruzdintos bulvės)

Riebūs ir perdirbti maisto produktai

Perdirbti ir riebūs maisto produktai didina cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką, todėl jų taip pat reikėtų vengti:

  • Kepti, gruzdinti patiekalai: mėsainiai, gruzdintos bulvytės, traškučiai.
  • Riebūs mėsos produktai: dešrelės, dešros, kumpiai, bekonas.
  • Greito maisto patiekalai

Sūrūs maisto produktai

Didelis druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį, todėl diabetikams svarbu apriboti sūrių produktų kiekį:

  • Konservuoti ir marinuoti produktai (jei pridėta daug druskos)
  • Rūkyta ir sūdyta mėsa: rūkyti kumpiai, sūdytos dešros.
  • Greito paruošimo sriubos ir užkandžiai: dauguma jų turi daug druskos.

Alkoholis

Alkoholis gali trikdyti cukraus kiekį kraujyje, todėl jį vartoti reikia atsargiai, o kai kuriems pacientams – vengti visiškai.

Lentelė produktų, kuriuos galima valgyti ir kurių reikia vengti

Produktai, kuriuos galima valgyti

ProduktasPriežastis
Lapinės daržovės (špinatai, kopūstai)Mažai kalorijų ir angliavandenių, daug skaidulų, padeda stabilizuoti cukraus kiekį.
Uogos (braškės, mėlynės, avietės)Mažas glikemijos indeksas, daug antioksidantų, padeda mažinti uždegimą.
AvokadaiSveikieji riebalai, gerina cholesterolio kiekį, mažina uždegimą.
Riebi žuvis (lašiša, sardinės)Daug omega-3 riebalų rūgščių, padeda širdies sveikatai.
Alyvuogių aliejusTuri mononesočiųjų riebalų, kurie mažina cukraus kiekio svyravimus.
Pilno grūdo produktai (kvinoja, rudieji ryžiai)Skaidulos lėtina cukraus absorbciją.
Graikiniai riešutai, migdolaiSveikieji riebalai, skatina sotumo jausmą, mažina širdies ligų riziką.
Ankštiniai (lęšiai, pupelės, avinžirniai)Turtingi baltymais ir skaidulomis, lėtai didina cukraus lygį kraujyje.
CinamonasPadeda padidinti insulino jautrumą, gali mažinti cukraus kiekį.
ČesnakaiAntioksidantai mažina cholesterolį ir padeda apsaugoti širdį.
Sojų produktai (tofu, tempeh)Alternatyva baltymams be sočiųjų riebalų pertekliaus.
Cukinijos, baklažanaiMažai kalorijų, daug skaidulų, padeda stabilizuoti cukraus kiekį.
MorkosŽemas glikemijos indeksas, daug vitaminų ir mineralų.
GrybaiMažai angliavandenių, prisideda prie sotumo jausmo.
PomidoraiMažai angliavandenių, turtingi antioksidantais, padeda apsaugoti kraujagysles.
ObuoliaiVidutinis glikemijos indeksas, daug skaidulų, mažina uždegimą.
Apelsinai, greipfrutaiVidutinio glikemijos vaisiai, suteikia vitamino C ir mažina uždegimą.
PuposSkaidulos padeda lėtai virškinti, gerina virškinimą ir mažina cholesterolį.
Brokoliai, žiediniai kopūstaiMažai kalorijų ir angliavandenių, skaidulos ir antioksidantai padeda mažinti uždegimą.
Natūralus jogurtasProbiotikai gerina žarnyno sveikatą, mažiau angliavandenių nei saldinti jogurtai.
KiaušiniaiBaltymai ir sveiki riebalai, padeda palaikyti sotumo jausmą.
Moliūgų sėklosDaug skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų, mažina cukraus kiekį kraujyje.
Arbūzas ir kiti žemo GI vaisiaiSudėtyje yra natūralių cukrų, bet daug vandens, todėl mažai veikia cukraus lygį.

Produktai, kurių reikėtų vengti

ProduktasPriežastis
Cukraus turintys gėrimai (limonadas, saldinta arbata)Greitai kelia cukraus lygį, gali iššaukti cukraus svyravimus.
Baltieji miltai ir produktai (makaronai, duona)Mažai skaidulų, greitai virškinami, skatina staigų cukraus padidėjimą.
Saldainiai, pyragaičiai, sausainiaiDidelis pridėtinio cukraus kiekis, skatina cukraus svyravimus kraujyje.
Keptos bulvės, bulvių traškučiaiAukštas glikemijos indeksas, greitai didina cukraus kiekį kraujyje.
Balta duonaGreitai virškinama, didina cukraus kiekį kraujyje, nes trūksta skaidulų.
Vaisių sultys su cukrumiPridėtinio cukraus kiekis gali greitai padidinti cukraus lygį kraujyje.
Greito maisto produktai (hamburgeriai, bulvytės)Dažnai turi daug sočiųjų riebalų, mažai vertingų medžiagų.
Baltieji ryžiaiGreitai virškinami, aukštas glikemijos indeksas, skatina cukraus padidėjimą.
Perdirbta mėsa (dešros, dešrelės)Aukštas druskos ir sočiųjų riebalų kiekis, blogina širdies sveikatą.
Saldinti pieno produktaiPridėtinis cukrus kelia cukraus lygį kraujyje ir apsunkina diabeto kontrolę.
AlkoholisDidina cukraus kiekį kraujyje, gali trukdyti gliukozės pasiskirstymui ir blogina insulino veikimą.
Medaus, sirupo produktaiAukštas glikemijos indeksas, greitai absorbuojami, staigiai padidina cukraus lygį kraujyje.
Pusgaminiai (šaldyti patiekalai)Turi daug pridėtinių cukrų ir sočiųjų riebalų, blogina diabeto kontrolę.
Glotnučiai su pridėtiniu cukrumiGreitai kelia cukraus kiekį kraujyje, net jei turi natūralių vaisių.
Padažai (ketchupas, BBQ)Dažnai turi pridėtinio cukraus, kuris greitai padidina cukraus kiekį kraujyje.

Išvados

Sergant cukralige, svarbu rinktis subalansuotą, mažai cukraus ir glikeminio indekso turinčią mitybą, kad būtų išlaikytas stabilus cukraus kiekis kraujyje. Tinkamai parinkti baltymų, sveikų riebalų ir lėtų angliavandenių šaltiniai padės palaikyti sveikatą ir energiją.

Šaltiniai

  • https://www.webmd.com/diabetes/diabetic-food-list-best-worst-foods
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/317718

Pasidalinti Straipsnį

Jankauskienė Julija
Daugiau straipsnių Parengė

Jankauskienė Julija

Kiti straipsniai

Ankstesnis

Kaip atskirti nugaros skausmą nuo inkstų skausmo?

Kiek yra 0,4 promilės
Kitas

Kiek yra 0,4 promilės: kokio alkoholio ir kiek reikia suvartoti?

Kitas
Kiek yra 0,4 promilės
2024 28 spalio

Kiek yra 0,4 promilės: kokio alkoholio ir kiek reikia suvartoti?

Ankstesnis
2024 28 spalio

Kaip atskirti nugaros skausmą nuo inkstų skausmo?

Komentarų nėra. Būk pirmas!

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


    TAIP PAT SKAITYKITE

    Gydymas

    Niežų gydymas actu: kaip teisingai tai atlikti ir kiek tai veiksminga?
    Skilinėja lūpų kampučiai: veiksmingiausi būdai, kaip tai gydyti
    Kaip gydyti ganglioną?
    Kaip panaikinti papilomas namuose: gydytojų patarimai

    Liaudies medicina/Namų sąlygos

    TOP 5 veiksmingiausi būdai kaip gydyti hemorojų namuose
    Dantenų uždegimo gydymas namuose: svarbiausi patarimai
    Šlapimo pūslės uždegimas – gydymas namuose: 10 veiksmingų patarimų
    Veiksmingiausi būdai, kaip gydyti plaučių uždegimą namuose

    Mityba

    Mėtų arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai
    Čiobrelių arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai
    Kinrožių arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai
    Matcha arbatos nauda, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai

    Patarimai

    Kas mažina kraujavimą mėnesinių metu?
    Medetkų arbata nėštumo metu: ar galima gerti ir kiek?
    Dažniausios klaidos naudojant prezervatyvus – kaip jų išvengti?
    Kur kreiptis dėl medikų aplaidumo ar netinkamo gydymo?
    Ieškoti
    Kategorijos
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Patarimai
    • Liaudies medicina/Namų sąlygos
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Gydymas
    Sekite mus
    Facebook
    2K
    Instagram
    6M
    Youtube
    420K
    Stack
    75K
    Populiariausi
    Pienligė nėštumo metu
    Ligų sąrašas
    Pienligė nėštumo metu: simptomai, priežastys ir kaip gydyti
    Kas mažina kraujavimą mėnesinių metu
    Patarimai
    Kas mažina kraujavimą mėnesinių metu?
    TOP 5 geriausi vaistai nuo pykinimo nėštumo metu
    Straipsniai
    TOP 5 geriausi vaistai nuo pykinimo nėštumo metu
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    © 2024 Gydyk Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
    • Straipsniai
      • Diagnozuok ir gydyk
      • Gydymas
      • Patarimai
      • Liaudies medicina
      • Ligų sąrašas
      • Mityba
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai