Ką galima ir ko negalima valgyti sergant cukralige?
Sergant cukralige (diabetu), svarbu kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl mityba tampa esminiu veiksniu valdant šią ligą. Tinkama mityba padeda palaikyti stabilų gliukozės lygį, užkirsti kelią komplikacijoms ir pagerinti bendrą sveikatą.
Ką galima valgyti sergant cukralige?
Mažai glikeminio indekso turintys produktai
Mažai glikeminio indekso (GI) produktai lėtai padidina cukraus kiekį kraujyje, todėl jie yra geriausias pasirinkimas sergantiems cukralige:
- Pilno grūdo produktai: avižiniai dribsniai, rudieji ryžiai, bolivinė balanda, grikiai.
- Ankštiniai: lęšiai, pupelės, avinžirniai.
- Daržovės: žalios lapinės daržovės (špinatai, salotos, brokoliai, kopūstai), agurkai, pomidorai, paprikos.
- Vaisiai: uogos (mėlynės, avietės, braškės), obuoliai, apelsinai, persikai. Svarbu valgyti vaisius saikingai, kad išvengtumėte per didelio cukraus kiekio.
- Neriebūs pieno produktai: neriebus jogurtas, varškė, liesas pienas.
Sveiki baltymų šaltiniai
Baltymai padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje:
- Vištiena ir kalakutiena (be odos)
- Žuvis ir jūros gėrybės (ypač riebios žuvys, pvz., lašiša, kuri turi omega-3 riebalų rūgščių)
- Kiaušiniai
- Ankštiniai ir riešutai: migdolai, graikiniai riešutai, lęšiai, avinžirniai.
- Mažai riebūs pieno produktai: liesa varškė, jogurtas be cukraus.
Sveiki riebalų šaltiniai
Nors riebalai tiesiogiai neveikia cukraus kiekio kraujyje, jie yra svarbūs palaikant sveiką širdį, o tai ypač svarbu diabetikams:
- Alyvuogių aliejus: Puikus sveikų riebalų šaltinis, kuris mažina blogojo cholesterolio kiekį.
- Avokadai
- Riešutai ir sėklos: graikiniai riešutai, chia sėklos, linų sėklos.
- Riebios žuvys: skumbrė, lašiša.
Ko negalima valgyti sergant cukralige?
Cukraus turintys maisto produktai
Produktai, kuriuose yra daug cukraus, greitai padidina gliukozės kiekį kraujyje, todėl jų reikėtų vengti arba valgyti itin retai:
- Konditerijos gaminiai: sausainiai, tortai, pyragai, keksiukai.
- Saldaus skonio gėrimai: gazuoti gėrimai, vaisvandeniai, energetiniai gėrimai, sultys su cukrumi.
- Saldainiai ir šokoladas (nebent vartojate juodąjį šokoladą saikingai, nes jis turi mažiau cukraus).
Rafinuoti angliavandeniai
Rafinuoti angliavandeniai yra greitai įsisavinami ir gali sukelti staigų gliukozės kiekio padidėjimą:
- Baltų miltų gaminiai: balta duona, bandelės, pyragaičiai, makaronai iš baltų miltų.
- Baltieji ryžiai
- Bulvės (ypač bulvių traškučiai ir gruzdintos bulvės)
Riebūs ir perdirbti maisto produktai
Perdirbti ir riebūs maisto produktai didina cholesterolio kiekį ir širdies ligų riziką, todėl jų taip pat reikėtų vengti:
- Kepti, gruzdinti patiekalai: mėsainiai, gruzdintos bulvytės, traškučiai.
- Riebūs mėsos produktai: dešrelės, dešros, kumpiai, bekonas.
- Greito maisto patiekalai
Sūrūs maisto produktai
Didelis druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį, todėl diabetikams svarbu apriboti sūrių produktų kiekį:
- Konservuoti ir marinuoti produktai (jei pridėta daug druskos)
- Rūkyta ir sūdyta mėsa: rūkyti kumpiai, sūdytos dešros.
- Greito paruošimo sriubos ir užkandžiai: dauguma jų turi daug druskos.
Alkoholis
Alkoholis gali trikdyti cukraus kiekį kraujyje, todėl jį vartoti reikia atsargiai, o kai kuriems pacientams – vengti visiškai.
Lentelė produktų, kuriuos galima valgyti ir kurių reikia vengti
Produktai, kuriuos galima valgyti
Produktas | Priežastis |
---|---|
Lapinės daržovės (špinatai, kopūstai) | Mažai kalorijų ir angliavandenių, daug skaidulų, padeda stabilizuoti cukraus kiekį. |
Uogos (braškės, mėlynės, avietės) | Mažas glikemijos indeksas, daug antioksidantų, padeda mažinti uždegimą. |
Avokadai | Sveikieji riebalai, gerina cholesterolio kiekį, mažina uždegimą. |
Riebi žuvis (lašiša, sardinės) | Daug omega-3 riebalų rūgščių, padeda širdies sveikatai. |
Alyvuogių aliejus | Turi mononesočiųjų riebalų, kurie mažina cukraus kiekio svyravimus. |
Pilno grūdo produktai (kvinoja, rudieji ryžiai) | Skaidulos lėtina cukraus absorbciją. |
Graikiniai riešutai, migdolai | Sveikieji riebalai, skatina sotumo jausmą, mažina širdies ligų riziką. |
Ankštiniai (lęšiai, pupelės, avinžirniai) | Turtingi baltymais ir skaidulomis, lėtai didina cukraus lygį kraujyje. |
Cinamonas | Padeda padidinti insulino jautrumą, gali mažinti cukraus kiekį. |
Česnakai | Antioksidantai mažina cholesterolį ir padeda apsaugoti širdį. |
Sojų produktai (tofu, tempeh) | Alternatyva baltymams be sočiųjų riebalų pertekliaus. |
Cukinijos, baklažanai | Mažai kalorijų, daug skaidulų, padeda stabilizuoti cukraus kiekį. |
Morkos | Žemas glikemijos indeksas, daug vitaminų ir mineralų. |
Grybai | Mažai angliavandenių, prisideda prie sotumo jausmo. |
Pomidorai | Mažai angliavandenių, turtingi antioksidantais, padeda apsaugoti kraujagysles. |
Obuoliai | Vidutinis glikemijos indeksas, daug skaidulų, mažina uždegimą. |
Apelsinai, greipfrutai | Vidutinio glikemijos vaisiai, suteikia vitamino C ir mažina uždegimą. |
Pupos | Skaidulos padeda lėtai virškinti, gerina virškinimą ir mažina cholesterolį. |
Brokoliai, žiediniai kopūstai | Mažai kalorijų ir angliavandenių, skaidulos ir antioksidantai padeda mažinti uždegimą. |
Natūralus jogurtas | Probiotikai gerina žarnyno sveikatą, mažiau angliavandenių nei saldinti jogurtai. |
Kiaušiniai | Baltymai ir sveiki riebalai, padeda palaikyti sotumo jausmą. |
Moliūgų sėklos | Daug skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų, mažina cukraus kiekį kraujyje. |
Arbūzas ir kiti žemo GI vaisiai | Sudėtyje yra natūralių cukrų, bet daug vandens, todėl mažai veikia cukraus lygį. |
Produktai, kurių reikėtų vengti
Produktas | Priežastis |
---|---|
Cukraus turintys gėrimai (limonadas, saldinta arbata) | Greitai kelia cukraus lygį, gali iššaukti cukraus svyravimus. |
Baltieji miltai ir produktai (makaronai, duona) | Mažai skaidulų, greitai virškinami, skatina staigų cukraus padidėjimą. |
Saldainiai, pyragaičiai, sausainiai | Didelis pridėtinio cukraus kiekis, skatina cukraus svyravimus kraujyje. |
Keptos bulvės, bulvių traškučiai | Aukštas glikemijos indeksas, greitai didina cukraus kiekį kraujyje. |
Balta duona | Greitai virškinama, didina cukraus kiekį kraujyje, nes trūksta skaidulų. |
Vaisių sultys su cukrumi | Pridėtinio cukraus kiekis gali greitai padidinti cukraus lygį kraujyje. |
Greito maisto produktai (hamburgeriai, bulvytės) | Dažnai turi daug sočiųjų riebalų, mažai vertingų medžiagų. |
Baltieji ryžiai | Greitai virškinami, aukštas glikemijos indeksas, skatina cukraus padidėjimą. |
Perdirbta mėsa (dešros, dešrelės) | Aukštas druskos ir sočiųjų riebalų kiekis, blogina širdies sveikatą. |
Saldinti pieno produktai | Pridėtinis cukrus kelia cukraus lygį kraujyje ir apsunkina diabeto kontrolę. |
Alkoholis | Didina cukraus kiekį kraujyje, gali trukdyti gliukozės pasiskirstymui ir blogina insulino veikimą. |
Medaus, sirupo produktai | Aukštas glikemijos indeksas, greitai absorbuojami, staigiai padidina cukraus lygį kraujyje. |
Pusgaminiai (šaldyti patiekalai) | Turi daug pridėtinių cukrų ir sočiųjų riebalų, blogina diabeto kontrolę. |
Glotnučiai su pridėtiniu cukrumi | Greitai kelia cukraus kiekį kraujyje, net jei turi natūralių vaisių. |
Padažai (ketchupas, BBQ) | Dažnai turi pridėtinio cukraus, kuris greitai padidina cukraus kiekį kraujyje. |
Išvados
Sergant cukralige, svarbu rinktis subalansuotą, mažai cukraus ir glikeminio indekso turinčią mitybą, kad būtų išlaikytas stabilus cukraus kiekis kraujyje. Tinkamai parinkti baltymų, sveikų riebalų ir lėtų angliavandenių šaltiniai padės palaikyti sveikatą ir energiją.