Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Įvairūs Straipsniai
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
  • Kontaktai

Įveskite ir spauskite Enter

Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Įvairūs Straipsniai
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
  • Kontaktai
Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
kas yra eliminacinė dieta
Mityba

Eliminacinė dieta – kas tai? Receptai, mitybos patarimai ir atsiliepimai

Jankauskienė Julija
Jankauskienė Julija
2025 30 balandžio
721 Views
0 Comments

Eliminacinė dieta – tai trumpalaikė, tačiau labai tikslinė mitybos strategija, kurios tikslas – nustatyti, kokie maisto produktai sukelia nemalonius simptomus. Ji remiasi paprasta, bet labai efektyvia logika: laikinai pašalinami galimi alergenai ar dirginantys produktai, o vėliau jie vėl po vieną įvedami į racioną, stebint organizmo reakcijas.

Tai viena iš svarbiausių mitybos metodikų naudojamų:

  • nustatant maisto netoleravimus ar alergijas,
  • sprendžiant virškinimo problemas (pvz., IBS, pilvo pūtimą, viduriavimą),
  • diagnozuojant odos ligas, tokias kaip atopinis dermatitas ar egzema,
  • padedant vaikams ir suaugusiesiems, turintiems elgesio ar nuotaikos sutrikimų, kurie gali būti susiję su maisto sudedamosiomis dalimis.

Skirtingai nei klasikinės dietos, eliminacinė dieta nėra ilgalaikė. Ji trunka kelias savaites ir atliekama su labai aiškiu tikslu: ne lieknėti, o suprasti savo kūną ir jo reakcijas į konkretų maistą.

Svarbu pabrėžti, kad eliminacinė dieta nėra skirta visam gyvenimui. Jos tikslas – sugrąžinti į racioną kuo daugiau maisto produktų, kurie nesukelia jokių simptomų, ir tiksliai identifikuoti tuos, kurie netinka. Tokiu būdu išvengiama bereikalingų apribojimų, kurie gali pakenkti mitybos kokybei.

Turinys

Toggle
  • Kada verta rinktis eliminacinę dietą?
    • Dažniausi simptomai, kurie rodo poreikį
    • Kuo skiriasi nuo įprastos alergijų diagnostikos?
    • Ar galima atlikti savarankiškai, ar būtina gydytojo priežiūra?
  • Kaip vyksta eliminacinės dietos etapai?
    • Pašalinimo (eliminacijos) fazė
    • Stebėjimo fazė
    • Pakartotinio įvedimo fazė
    • Tipinės trukmės ir dažniausios klaidos
  • Ką galima valgyti eliminacijos metu?
    • Saugūs produktai eliminacijos metu
    • Eliminacinės dietos fazės ir leidžiami produktai
  • Pagrindiniai receptų principai
  • Receptų idėjos eliminacinei dietai
    • Pusryčių idėjos
    • Pietų ir vakarienės idėjos
    • Sveiki užkandžiai
  • Patarimai sėkmingam laikymuisi
    • Maisto dienoraščio vedimas
    • Simptomų stebėjimas
    • Kada kreiptis į specialistą?
  • Žmonių atsiliepimai ir patirtis
  • Santrauka
  • Dažniausiai užduodami klausimai apie eliminacinę dietą

Kada verta rinktis eliminacinę dietą?

Eliminacinė dieta nėra skirta kiekvienam. Ji reikalinga tuomet, kai atsiranda pasikartojantys simptomai, kurių priežastis sunku identifikuoti įprastais tyrimais, arba kai įtariamas konkrečių maisto produktų netoleravimas, bet trūksta objektyvių įrodymų laboratoriniuose rezultatuose. Tais atvejais eliminacinė dieta tampa veiksmingu diagnostikos įrankiu.

Dažniausi simptomai, kurie rodo poreikį

Dažniausiai žmonės nusprendžia išbandyti eliminacinę dietą pajutę šiuos ilgalaikius ar pasikartojančius simptomus:

  • Lėtinis vidurių pūtimas, dujų kaupimasis ar diskomfortas po valgio
  • Neaiškios kilmės viduriavimas ar vidurių užkietėjimas
  • Galvos skausmai, migrenos, „smegenų rūkas“
  • Odos bėrimai, niežėjimas ar egzemos paūmėjimai
  • Nuotaikų kaita, nerimas ar energijos stoka
  • Dažni sloga, nosies užgulimas, net neturint peršalimo

Šie simptomai dažnai būna susiję su paslėptais netoleravimais ar jautrumu maisto priedams, o ne su klasikinėmis alergijomis, kurias galima nustatyti kraujo tyrimais.

Kuo skiriasi nuo įprastos alergijų diagnostikos?

Skirtingai nei alergijų testai (IgE tyrimai), eliminacinė dieta padeda nustatyti:

  • vėluojančias reakcijas, kurios pasireiškia po kelių valandų ar net kitą dieną
  • netoleravimus, kurie nesukelia klasikinės imuninės reakcijos, bet vis tiek trikdo organizmo veiklą
  • reakcijas į priedus, dažiklius, natrio glutamatą, kurių alergijos testai dažnai neaptinka

Tad jei kraujo tyrimai nieko nerodo, o savijauta vis tiek prasta – tai aiškus ženklas, kad verta apsvarstyti eliminacinės dietos taikymą.

Ar galima atlikti savarankiškai, ar būtina gydytojo priežiūra?

Nors internete gausu informacijos, idealu eliminacinę dietą taikyti prižiūrint gydytojui arba dietologui – ypač jei:

  • yra įtariamos rimtos alergijos (pvz., anafilaksinė reakcija),
  • tai taikoma vaikams ar žmonėms su lėtinėmis ligomis,
  • dieta trunka ilgiau nei 4 savaites arba yra labai apribojanti.

Savarankiškai ją galima taikyti lengvesnėmis formomis, kai tikslas – identifikuoti nedidelį kiekį netoleruojamų maisto produktų. Visgi net ir tokiais atvejais rekomenduojama vesti maisto ir simptomų dienoraštį, kad būtų galima objektyviai vertinti rezultatus.

Kaip vyksta eliminacinės dietos etapai?

Eliminacinė dieta susideda iš trijų pagrindinių etapų. Visi jie yra būtini – praleidus kurią nors dalį, gali būti neįmanoma tiksliai nustatyti, kuris produktas sukelia nepageidaujamą reakciją.

Pašalinimo (eliminacijos) fazė

Tai pirmasis ir svarbiausias etapas. Jame visi įtariami maisto alergenai ir dirgikliai pašalinami iš mitybos visiškai. Ši fazė trunka dažniausiai 2–4 savaites. Simptomai dažniausiai pradeda mažėti po pirmos savaitės.

Dažniausiai pašalinami:

  • pieno produktai,
  • glitimas (kviečiai, rugiai, miežiai),
  • kiaušiniai,
  • riešutai (ypač žemės riešutai),
  • soja,
  • žuvis ir jūros gėrybės,
  • kukurūzai, citrusiniai vaisiai, šokoladas (priklausomai nuo atvejo).

Svarbiausia taisyklė: nepakanka sumažinti – būtina visiškai pašalinti. Net „pėdsakai“ (pvz., iš bendros keptuvės) gali turėti įtakos tyrimo tikslumui.

Stebėjimo fazė

Ši fazė vyksta tuo pačiu metu kaip ir pašalinimo. Visiškai svarbu atkreipti dėmesį į kūno siunčiamus signalus:

  • ar sumažėjo simptomai?
  • ar pagerėjo nuotaika, miegas, energija?
  • ar sumažėjo virškinimo problemos?

Ši informacija būtinai turi būti fiksuojama raštu, pavyzdžiui, naudojant maisto ir simptomų dienoraštį. Tai padeda objektyviai vertinti situaciją ir parengti planą kitiems etapams.

Pakartotinio įvedimo fazė

Kai būklė stabilizuojasi, galima pereiti prie testavimo – produktai vienas po kito įtraukiami atgal į mitybą, stebint, ar sugrįžta simptomai.

Pavyzdys:

  • 1 dieną suvalgomas konkretus produktas (pvz., kiaušinis),
  • tada 2–3 dienas jo nevalgoma,
  • stebimi galimi simptomai.

Jei reakcija pasireiškia – produktas žymimas kaip „netoleruojamas“ ir pašalinamas ilgesniam laikui. Jei reakcijos nėra – produktas lieka racione.

Šis procesas kartojamas su visais anksčiau pašalintais produktais. Kartais reakcija pasireiškia ne iškart – todėl labai svarbu nenuvertinti net menkų simptomų, atsirandančių net kelios dienos po įvedimo.

Tipinės trukmės ir dažniausios klaidos

Visa dieta paprastai trunka 5–8 savaites, tačiau kiekvienas atvejis individualus. Dažniausios klaidos:

  • per trumpa pašalinimo fazė (trunka tik kelias dienas),
  • įvedama per daug produktų vienu metu,
  • nesekami simptomai arba jie vertinami neobjektyviai.

Todėl būtina laikytis plano, būti kantriam ir nenutraukti proceso pusiaukelėje – tik tada eliminacinė dieta bus naudinga.

Ką galima valgyti eliminacijos metu?

Eliminacinės dietos metu maisto pasirinkimas gali atrodyti labai ribotas, tačiau iš tiesų yra daug saugių produktų, kurie retai sukelia nepageidaujamas reakcijas. Šie produktai tampa pagrindu visam mitybos planui, kol testuojami įtariami alergenai.

Eliminacijos metu rekomenduojama rinktis minimalią, neapdorotą ir aiškios sudėties mitybą. Tai leidžia tiksliai stebėti organizmo reakciją į kiekvieną produktą ir sumažina kryžminio užterštumo riziką.

Saugūs produktai eliminacijos metu

  • Daržovės: saldžiosios bulvės, moliūgai, cukinijos, morkos, brokoliai, kopūstai, špinatai (bet ne pomidorai, baklažanai, paprika – jie priklauso bulvinių grupei ir gali būti laikinai šalinami)
  • Vaisiai: obuoliai, kriaušės, mėlynės, avietės (vengiama citrusinių ir džiovintų vaisių)
  • Grūdai (be glitimo): grikiai, bolivinė balanda (kvinoja), rudieji ryžiai, soros
  • Baltymai: liesa mėsa (vištiena be odos, kalakutiena), ėriena, kartais žuvis (jei nesate alergiški), augaliniai baltymai – avinžirniai, lęšiai (jei toleruojami)
  • Riebalai: alyvuogių aliejus, avokadas, kokoso aliejus (be priedų)
  • Skysčiai: vanduo, žolelių arbatos be aromatizatorių, natūralus kaulų sultinys
  • Pagardai: jūros druska, šviežios žolelės (petražolės, krapai), ciberžolė, imbieras

Rekomenduojama vengti visų perdirbtų produktų, prieskonių mišinių, priedų su numeriais (E100–E999), saldiklių, glitimo, laktozės, sojos, kiaušinių, riešutų ir kt.

Eliminacinės dietos fazės ir leidžiami produktai

FazėTrukmėLeidžiami produktaiFazės tikslas
1. Eliminacijos fazė2–4 savaitės Grikiai, bolivinė balanda, ryžiai, daržovės (morkos, saldžiosios bulvės, cukinijos), obuoliai, mėlynės, liesa mėsa (kalakutiena, vištiena), alyvuogių aliejus, žolelių arbata. Pašalinti galimus alergenus ir sumažinti simptomus. Stebėti kūno reakcijas į minimalų racioną.
2. Stebėjimo fazėVisa eliminacijos trukmė Kaip ir 1 fazėje – jokių naujų produktų. Visi valgiai turi būti saugūs ir pastovūs. Fiksuoti simptomų pokyčius, vesti dienoraštį, stebėti miego, virškinimo, nuotaikos rodiklius.
3. Pakartotinio įvedimo fazė3–4 savaitės Po vieną įvedami pašalinti produktai (pvz., kiaušinis, pienas, glitimas). Stebima 2–3 dienas po kiekvieno naujo maisto. Identifikuoti netoleruojamus produktus. Grąžinti tinkamus į racioną, o netinkančius ilgam laikui eliminuoti.

Pagrindiniai receptų principai

Eliminacijos metu paprastumas yra pagrindinė taisyklė. Receptai turi turėti kuo mažiau ingredientų ir būti gaminami be pusfabrikačių ar priedų. Populiarūs yra:

  • Daržovių sriubos be sultinio kubelių (tik su druska ir šviežiais prieskoniais)
  • Bolivinės balandos ar rudųjų ryžių košės su troškintomis daržovėmis
  • Kepta kalakutiena su orkaitėje keptomis daržovėmis
  • Keptos saldžiųjų bulvių skiltelės su česnaku ir alyvuogių aliejumi
  • Avinžirnių troškiniai (jei gerai toleruojami)

Tokie patiekalai yra ne tik saugūs, bet ir palyginti nesudėtingi, todėl palengvina adaptaciją prie naujo mitybos režimo.

Receptų idėjos eliminacinei dietai

Eliminacinės dietos metu svarbiausia – paprastumas ir produktų švarumas. Maistas turi būti be glitimo, pieno, kiaušinių, riešutų, sojos ir dažiklių, tačiau tai nereiškia, kad jis turi būti beskonis. Žemiau pateikiu kelias idėjas, kurios tinka įvairiems dienos metams.

Pusryčių idėjos

Grikių košė su keptais obuoliais
Grikius išvirkite vandenyje, o atskirai orkaitėje iškepkite griežinėliais pjaustytus obuolius. Galite pagardinti cinamonu (be cukraus). Tinka ir ryžiai ar bolivinė balanda kaip košės pagrindas.

Troškintos daržovės su kvinoja
Sutarkuokite morką, cukiniją, šiek tiek moliūgo, patroškinkite ant silpnos ugnies. Patiekite su virta kvinoja – puikus sotus ir švelnus pusryčių variantas.

Pietų ir vakarienės idėjos

Kepta kalakutiena su saldžiosiomis bulvėmis
Orkaitėje kepkite kalakutienos filė su alyvuogių aliejumi ir rozmarinu. Saldžiąsias bulves kepkite atskirai – supjaustytas riekelėmis arba kubeliais.

Daržovių sriuba be sultinio kubelių
Į puodą dėkite morkas, salierus, špinatus, grikius. Virkite su druska, lauro lapu ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Be jokių priedų – tik natūralūs ingredientai.

Kvinojos troškinys su daržovėmis
Kepkite svogūną, česnaką (jei toleruojate), morką, cukiniją. Įmaišykite virtą kvinoją. Galite paskaninti šviežiomis petražolėmis ar baziliku.

Sveiki užkandžiai

Obuolių skiltelės su keptu moliūgu
Kepti obuoliai ar moliūgai su cinamonu – puikus šiltas užkandis be jokių priedų.

Virtas avinžirnių dubenėlis
Jei toleruojate ankštinius – virti avinžirniai su trupučiu jūros druskos gali būti puikus energijos šaltinis.

Bolivinės balandos „kukuliai“ be priedų
Sumaišykite virtą kvinoją su tarkuotu cukinijos minkštimu ir kepkite rutuliukus orkaitėje be aliejaus.

Patarimai sėkmingam laikymuisi

Eliminacinė dieta gali būti emociškai ir fiziškai iššūkių kelianti patirtis – tiek dėl apribojimų, tiek dėl būtinybės kruopščiai stebėti organizmo reakcijas. Tačiau tinkamai pasiruošus ir laikantis kelių esminių principų, procesas tampa aiškesnis, mažiau streso keliantis ir gerokai efektyvesnis.

Maisto dienoraščio vedimas

Tai – vienas svarbiausių įrankių viso proceso metu. Rašyti reikia kiekvieną dieną, žymint:

  • ką valgėte ir kokiu kiekiu,
  • kada pasireiškė bet koks simptomas (virškinimo, odos, nuotaikos),
  • energijos lygį, miegą, stresą, fizinį aktyvumą.

Net nedideliai simptomai gali būti svarbūs. Dienoraštis leidžia objektyviai įvertinti, kurie maisto produktai tinka, o kurie – galimai netinka.

Simptomų stebėjimas

Simptomai gali pasireikšti ne iš karto, todėl svarbu vertinti kūno reakcijas per 24–72 val. po naujo produkto suvalgymo. Dažniausi požymiai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį:

  • pilvo pūtimas ar skausmas,
  • galvos skausmai,
  • energijos kritimas,
  • odos sudirgimas,
  • sąnarių skausmas ar bendra savijautos pablogėjimas.

Neignoruokite net mažų pokyčių – jie gali turėti reikšmės vėliau.

Kada kreiptis į specialistą?

Būtina pasitarti su gydytoju ar dietologu, jei:

  • simptomai negerėja net po kelių savaičių eliminacijos,
  • kyla įtarimų dėl rimtesnių reakcijų (anafilaksija, stiprus bėrimas, stiprus viduriavimas),
  • nežinote, kaip subalansuoti mitybą, kad netrūktų vitaminų, mineralų ar baltymų.

Specialistas taip pat padės objektyviai įvertinti, kuriems produktams tikrai pasireiškia netoleravimas, ir neatimti iš raciono to, kas iš tiesų nėra kenksminga, o tik atrodė įtartina.

Žmonių atsiliepimai ir patirtis

Eliminacinė dieta gali tapti tikru lūžio tašku – tiek sveikatos, tiek supratimo apie savo kūną prasme. Tačiau ji reikalauja kantrybės, disciplinos ir dažnai – tam tikro pasitikėjimo procesu. Štai keli tikroviški žmonių atsiliepimai, atspindintys skirtingas patirtis.

„Po metų nesibaigiančio pilvo pūtimo ir tyrimų, kurie nerodė nieko konkretaus, dietologė pasiūlė eliminacinę dietą. Pašalinau viską – glitimą, pieną, kiaušinius. Jau po 10 dienų jutau pokytį. Po mėnesio įvedžiau produktus atgal – paaiškėjo, kad pienas buvo kaltas. Dabar gyvenu be skrandžio diskomforto.“
– Justina, 34 m.

„Buvau skeptiškas – kiek dar galima nevalgyti? Bet kai susitvarkė oda (anksčiau turėjau nuolatinę egzemą), supratau, kad tai buvo verta. Man netoleravimas buvo slaptas: pomidorai ir česnakai, net neįtariau. Sužinojau tik po eliminacijos ir testavimo.“
– Marius, 41 m.

„Vaikui vis kartojosi viduriavimas, niekas negalėjo paaiškinti priežasties. Gydytoja pasiūlė eliminacinę dietą. Tai buvo nelengva – vaikui 4 metai, reikėjo kurti meniu nuo nulio. Bet per 3 savaites simptomai išnyko. Išryškėjo jautrumas kviečiams ir sojai.“
– Simona, 28 m.

„Didžiausia kliūtis – emocinė. Turi galvoti prieš kiekvieną valgį. Bet ilgainiui, kai išmoksti planuoti, atsiranda rutina, ir net pradedama mėgautis tuo. Po eliminacijos supratau, kad man tinka labai ribotas sąrašas – bet ir to pakanka gyventi kokybiškai.“
– Tomas, 39 m.

Šios istorijos rodo, kad nors eliminacinė dieta nėra lengvas kelias, ji dažnai suteikia atsakymus, kurių negali pateikti jokie tyrimai – ir leidžia atkurti gyvenimo kokybę, kuri buvo prarasta dėl lėtinių, sunkiai paaiškinamų simptomų.

Santrauka

Eliminacinė dieta – tai ne dar viena mitybos tendencija, o mediciniškai pagrįstas metodas, padedantis nustatyti, kokie maisto produktai daro neigiamą poveikį jūsų organizmui. Jos tikslas – ne riboti, o išsiaiškinti, kas tinka, o kas – ne. Pašalinus įtartinus produktus ir vėl juos po vieną įvedus, galima labai tiksliai atsekti, kur slypi tikrieji simptomų kaltininkai.

Šis procesas ypač naudingas tiems, kurie:

  • patiria nuolatinius virškinimo sutrikimus,
  • susiduria su pasikartojančia egzema, migrena ar energijos svyravimais,
  • negavo aiškaus atsakymo iš įprastų medicininių tyrimų.

Svarbiausia – būti kantriam, planuoti maistą iš anksto, vesti maisto ir simptomų dienoraštį ir, jei įmanoma, dirbti kartu su specialistu. Nors tai nėra lengvas kelias, jis dažnai veda į didesnį supratimą apie savo kūną, geresnę sveikatą ir didesnę mitybos laisvę ateityje, kai aiškiai žinai, kas tau tinka.

Dažniausiai užduodami klausimai apie eliminacinę dietą

Kiek laiko reikia laikytis eliminacinės dietos?

Pašalinimo fazė paprastai trunka 2–4 savaites. Jei per tą laiką simptomai išnyksta arba smarkiai sumažėja, galima pereiti prie produktų įvedimo. Viso proceso trukmė – apie 6–8 savaitės.

Ar galima gerti kavą eliminacijos metu?

Priklauso nuo atvejo. Jei įtariamas jautrumas kofeinui arba dažnai jaučiamas nerimas, gali būti verta laikinai atsisakyti. Kitaip – galima vartoti kavą be priedų, be pieno ir be saldiklių.

Ar eliminacinė dieta tinka vaikams?

Taip, bet tik prižiūrint gydytojui ar dietologui. Vaikams labai svarbu išlaikyti visų reikalingų medžiagų balansą, tad savarankiškai eliminuoti produktus gali būti pavojinga.

Ar galima sportuoti laikantis šios dietos?

Taip, tačiau jei pašalinama daug produktų, gali sumažėti kalorijų ir energijos. Tuomet verta derinti fizinį krūvį prie bendros savijautos ir rinktis mažesnio intensyvumo veiklas.

Kaip suprasti, kad reakcija pasireiškė į naujai įvestą produktą?

Reakcijos gali būti įvairios: nuo virškinimo sutrikimų iki bėrimų ar nuotaikos svyravimų. Todėl labai svarbu vesti dienoraštį ir nedaryti jokių kitų pokyčių tuo pačiu metu.

Pasidalinti Straipsnį

Jankauskienė Julija
Daugiau straipsnių Parengė

Jankauskienė Julija

Nuo 1992 m., pradėjusi žurnalistikos studijas Vilniaus universitete, supratau, kad man artimiausia kryptis – sveikatos ir mokslo temos. Nuo pat studijų laikų mano darbas sukasi apie tai, kaip sudėtingą medicininę informaciją paversti suprantamu, plačiajai auditorijai prieinamu pasakojimu.Per ilgus metus dirbdama su sveikatos turiniu susiformavau aiškią profesinę filosofiją: rinktis tik patikimus šaltinius, remtis įrodymais pagrįsta informacija ir sąmoningai vengti sensacijų bei clickbait’o. Esu rengusi ir redagavusi įvairius sveikatos tekstus – nuo populiarių aiškinamųjų straipsnių iki publikacijų, paremtų mokslinių tyrimų išvadomis, dirbdama kartu su gydytojais ir skirtingų sričių specialistais.Šiuo metu dirbu sveikatos turinio redaktore. Mano pagrindinės temos – ligų profilaktika, gyvenimo būdo įtaka sveikatai ir naujausių mokslo žinių paaiškinimas paprasta, kasdiene kalba. Man svarbu, kad skaitytojas ne tik perskaitytų faktus, bet ir suprastų, iš kur jie kyla, kokios yra jų ribos ir kaip šią informaciją galima pritaikyti realiame gyvenime.Profesinėje veikloje man svarbiausia – aiškumas, tikslumas ir pagarba skaitytojui. Esu įsitikinusi, kad kokybiškas žurnalistinis darbas sveikatos temose gali padėti mažinti baimę, dezinformaciją ir mitus, o gerai parašytas tekstas kartais prilygsta trumpai, bet prasmingai konsultacijai gydytojo kabinete.

Kiti straipsniai

viskas ką reikia žinoti apie dietą be gliutenoglitimo
Ankstesnis

Dieta be gliuteno / glitimo: nuo ko pradėti, mitybos patarimai ir atsiliepimai

Dieta pagal kraujo grupę
Kitas

Dieta pagal kraujo grupę: ką valgyti, jei esi 0, A, B ar AB grupės?

Kitas
Dieta pagal kraujo grupę
2025 30 balandžio

Dieta pagal kraujo grupę: ką valgyti, jei esi 0, A, B ar AB grupės?

Ankstesnis
2025 30 balandžio

Dieta be gliuteno / glitimo: nuo ko pradėti, mitybos patarimai ir atsiliepimai

viskas ką reikia žinoti apie dietą be gliutenoglitimo

Komentarų nėra. Būk pirmas!

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    REKOMENDUOJAMI VIDEO

    TAIP PAT SKAITYKITE

    Gydymas

    Aftinis stomatitas: priežastys, simptomai ir gydymo taktika
    Kokie vaistai padeda sergant aftiniu stomatitu: gydymo pasirinkimai
    Kaip atliekama astigmatizmo operacija: technikos, rizikos ir atsigavimas
    Vaistai nuo bakterinės vaginozės: skyrimo principai ir gydymo eiga

    Liaudies medicina/Namų sąlygos

    Balanopostitas gydymas namuose: ką galima atlikti savarankiškai
    Vaistažolės nuo aterosklerozės: natūralūs būdai gerinti kraujotaką ir mažinti cholesterolį
    Reumatoidinio artrito gydymas liaudies medicina: ar tai iš tiesų veiksminga?
    Obuolių actas nuo kraujo spaudimo: mitas ar tikrai padeda?

    Mityba

    Antro tipo cukrinis diabetas ir mityba: ką būtina žinoti kasdien
    Bėrimas kūdikiams nuo maisto: kaip atskirti alergiją nuo įprasto dirginimo
    Reumatoidinio artrito mityba: ką rekomenduoja gydytojai?
    Kaip maitintis, kad nesusidarytų celiulitas

    Patarimai

    Kaip lavinti atmintį: pratimai, technikos ir kasdieniai įpročiai
    Regimoji atmintis: kaip ją lavinti ir kokią reikšmę ji turi kasdieniame gyvenime
    Bėrimas vaikui: dažniausios infekcinės ir alerginės priežastys
    Smulkus bėrimas ant rankų ir kojų: ką jis reiškia?
    Ieškoti
    Kategorijos
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Patarimai
    • Liaudies medicina/Namų sąlygos
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Gydymas
    • Įvairūs straipsniai
    Sekite mus
    Facebook
    2K
    Instagram
    6M
    Youtube
    420K
    Stack
    75K
    Populiariausi
    buitinis alkoholizmas
    Ligų sąrašas
    Buitinis alkoholizmas: požymiai ir ilgalaikės pasekmės
    Alkoholizmas ir depresija
    Ligų sąrašas

    Alkoholizmas ir depresija: kaip šios būklės susijusios

    Fimozė ir parafimozė: simptomai, komplikacijos ir gydymo galimybės
    Ligų sąrašas
    Fimozė ir parafimozė: simptomai, komplikacijos ir gydymo galimybės
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    • Kontaktai
    • DMCA

    © 2025 Gydyk Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    • Straipsniai
      • Diagnozuok ir gydyk
      • Gydymas
      • Patarimai
      • Liaudies medicina
      • Ligų sąrašas
      • Mityba
      • Įvairūs Straipsniai
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    • Kontaktai