Ką valgyti, kai organizme per daug kalio?
Padidėjęs kalio kiekis organizme, dar vadinamas hiperkalemija, gali būti pavojingas sveikatai, nes gali sutrikdyti širdies ritmą ir sukelti kitų komplikacijų. Norint sumažinti kalio kiekį, būtina laikytis specialios dietos, kurioje ribojami daug kalio turintys maisto produktai, ir rinktis mažo kalio kiekio maistą.
Mažo kalio kiekio maisto produktai
Vaisiai
- Obuoliai (švieži, virti ar tyrė).
- Kriaušės.
- Vynuogės.
- Uogos (pvz., braškės, mėlynės).
- Konservuoti vaisiai be pridėtinio cukraus.
Daržovės
- Salotos, kopūstai.
- Žiediniai kopūstai.
- Cukinijos, agurkai.
- Paprikos.
- Žalieji žirneliai.
Baltymų šaltiniai
- Vištiena, kalakutiena.
- Žuvis (pvz., menkė, ešerys).
- Kiaušiniai.
- Mažo riebalų kiekio varškė ar sūris.
Angliavandeniai
- Baltos duonos gaminiai.
- Ryžiai.
- Makaronai.
- Kukurūzų gaminiai (pvz., kukurūzų dribsniai).
Gėrimai ir skysčiai
- Vanduo.
- Žolelių arbatos (be kofeino).
- Spanguolių sultys.
- Mažo kalio kiekio mineralinis vanduo (pasitarti su gydytoju).
Maisto ruošimo būdai kalio kiekiui mažinti
- Mirkykite daržoves: Supjaustykite jas smulkiais gabalėliais ir mirkykite vandenyje 2–4 valandas, kad sumažėtų kalio kiekis.
- Virkite daržoves vandenyje: Verdant kalis tirpsta į vandenį, todėl išpilkite vandenį po virimo.
Maisto produktai, kurių reikėtų vengti
Vaisiai ir sultys
- Bananai, apelsinai, kiviai.
- Džiovinti vaisiai (pvz., razinos, džiovintos slyvos).
- Apelsinų ir greipfrutų sultys.
Daržovės
- Bulvės, saldžiosios bulvės.
- Pomidorai ir jų produktai (pvz., pomidorų padažas).
- Špinatai, brokoliai.
Pieno produktai
- Pienas (dideliais kiekiais).
- Jogurtas, sūriai su dideliu kalio kiekiu.
Kiti produktai
- Riešutai ir sėklos.
- Pupelės, lęšiai.
- Šokoladas, kakava.
Kada kreiptis į gydytoją?
Jei turite padidėjusį kalio kiekį kraujyje, būtina reguliariai tikrintis būklę pas gydytoją. Kreipkitės į specialistą, jei:
- Jaučiate širdies ritmo sutrikimus.
- Esate pavargę ar patiriate raumenų silpnumą.
- Pastebite kitus hiperkalemijos simptomus, pvz., dilgčiojimą ar pykinimą.
Išvada
Norint sumažinti kalio kiekį organizme, svarbu laikytis mažo kalio dietos, atsisakant kalio turtingų produktų ir renkantis tinkamus maisto ruošimo būdus. Prieš pradedant keisti mitybą, būtina pasitarti su gydytoju arba dietologu, kad būtų sudarytas tinkamas ir saugus planas.