Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai

Įveskite ir spauskite Enter

Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Ko negalima valgyti sergant opalige
Mityba

Ko negalima valgyti sergant opalige?

Jankauskienė Julija
Jankauskienė Julija
2025 24 kovo
479 Views
0 Comments

Skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opaligė – tai lėtinė virškinamojo trakto liga, kurios metu gleivinėje atsiranda žaizdelių (opų). Vienas svarbiausių šios ligos gydymo komponentų – mityba. Nors šiuolaikinė medicina leidžia gydyti opaligę vaistais, netinkama mityba gali sustiprinti simptomus, pailginti gijimą ar net sukelti komplikacijas. Todėl svarbu žinoti, kokių maisto produktų reikėtų vengti, kad nepablogėtų savijauta.

Turinys

Toggle
  • Kodėl kai kurie produktai kenkia sergant opalige?
  • Kokio maisto reikėtų vengti sergant opalige?
    • Aštrus maistas
    • Rūgštus maistas ir gėrimai
    • Riebus ir keptas maistas
    • Rūkyti ir perdirbti mėsos produktai
    • Alkoholis
    • Kava ir stipri arbata
    • Gazuoti gėrimai
    • Šviežia duona ir kepiniai
    • Šokoladas ir saldumynai
    • Actas ir marinuoti produktai
  • Draudžiamų produktų lentelė sergant opalige
  • Papildomi patarimai
  • Išvada

Kodėl kai kurie produktai kenkia sergant opalige?

Opaligės metu pažeidžiama skrandžio arba dvylikapirštės žarnos gleivinė, todėl ji tampa jautresnė įvairiems dirgikliams. Tam tikri maisto produktai skatina skrandžio rūgšties gamybą, dirgina gleivinę arba lėtina opos gijimą. Reguliarus šių produktų vartojimas gali sukelti stiprų skausmą, rėmenį, pykinimą ar net kraujavimą.

Kokio maisto reikėtų vengti sergant opalige?

Aštrus maistas

Aitrieji prieskoniai, tokie kaip čili pipirai, pipirai, garstyčios ar karis, dirgina skrandžio gleivinę. Net ir nedideli kiekiai gali sukelti deginimo pojūtį ar skausmą skrandyje, todėl jų reikėtų visiškai vengti.

Rūgštus maistas ir gėrimai

Citrusiniai vaisiai (citrinos, apelsinai, greipfrutai), rūgštūs obuoliai, pomidorai ir jų produktai (pomidorų padažas, sultys) padidina skrandžio rūgštingumą. Tai ypač pavojinga opaligės paūmėjimo metu.

Riebus ir keptas maistas

Riebūs mėsos gaminiai, kepti patiekalai, greitas maistas (hamburgeriai, čeburekai, bulvytės) lėtina virškinimą ir skatina rūgšties gamybą. Jie taip pat gali sukelti skrandžio „sustingimą“ ir sunkumo jausmą.

Rūkyti ir perdirbti mėsos produktai

Rūkyta mėsa, dešros, rūkytos dešrelės ar konservai – tai produktai, kuriuose gausu druskos, prieskonių, dūmų medžiagų, galinčių pažeisti gleivinę. Be to, šie produktai dažnai būna labai sūrūs ir sunkiai virškinami.

Alkoholis

Alkoholis tiesiogiai dirgina skrandžio gleivinę, gali sukelti jos uždegimą ir pabloginti opos gijimą. Net nedideli alkoholio kiekiai gali sukelti stiprų skausmą. Visais atvejais rekomenduojama visiškai jo vengti.

Kava ir stipri arbata

Kofeinas skatina skrandžio rūgšties išsiskyrimą, todėl kava ir stipri juoda arbata gali padidinti rūgštingumą ir sukelti diskomfortą. Rekomenduojama rinktis silpną žolelių arbatą arba iš viso riboti šiuos gėrimus.

Gazuoti gėrimai

Limonadai, tonikai, saldinti gazuoti gėrimai ne tik skatina rūgštingumą, bet ir dirgina gleivinę dėl angliarūgštės. Jie gali sukelti pilvo pūtimą, raugėjimą ir stiprinti skausmą.

Šviežia duona ir kepiniai

Šviežiai kepta duona, bandelės, mieliniai kepiniai – sunkiai virškinami produktai, kurie didina rūgštingumą ir gali sukelti skrandžio dirginimą. Geriau rinktis vakarykštę duoną arba lengvai paskrudintą.

Šokoladas ir saldumynai

Šokolade esantis teobrominas, taip pat kofeinas, skatina rūgšties gamybą. Be to, dauguma saldumynų turi daug cukraus ir riebalų, kurie sunkina virškinimą.

Actas ir marinuoti produktai

Actas yra stiprus rūgštinis dirgiklis. Marinuoti agurkai, kopūstai, grybai ir kiti panašūs produktai dirgina gleivinę ir netinka opaligei gydyti.

Draudžiamų produktų lentelė sergant opalige

Produktų grupėKonkretūs produktaiKodėl nerekomenduojami
Aštrūs prieskoniaiČili, aitriosios paprikos, pipirai, garstyčiosDirgina gleivinę, gali sukelti deginimo pojūtį ir uždegimą
Rūgštūs vaisiai ir daržovėsCitrinos, apelsinai, greipfrutai, pomidoraiDidina rūgštingumą, sukelia skausmą ir rėmenį
Keptas ir riebus maistasKepti kiaušiniai, kotletai, bulvytės, lašiniaiLėtina virškinimą, skatina rūgšties sekreciją, apsunkina skrandį
Rūkyti gaminiaiRūkyta dešra, šoninė, skilandis, žuvisGausu druskos ir dūmų medžiagų, dirgina gleivinę
AlkoholisVynas, alus, stiprieji gėrimaiTiesiogiai žalojantis poveikis skrandžio gleivinei, sulėtina gijimą
Kava ir stipri arbataJuoda kava, espreso, stipri juoda arbataKofeinas skatina rūgšties gamybą, didina dirginimą
Gazuoti gėrimaiLimonadas, tonikas, energetiniai gėrimaiAngliarūgštė sukelia pūtimą, gali išprovokuoti refliuksą
Švieži kepiniaiKaršta duona, bandelės, pyragaiMielės ir švieži miltai sunkina virškinimą, gali sukelti pilvo pūtimą
SaldumynaiŠokoladas, tortai, riebūs sausainiaiŠokoladas stimuliuoja rūgštį, o cukrus skatina fermentaciją žarnyne
Actas ir marinuoti produktaiMarinuoti agurkai, burokėliai, rauginti kopūstaiActas labai rūgštus, dirgina ir stabdo opos gijimą
Konservuoti produktaiKonservuotos sriubos, mėsos konservaiDažnai turi daug druskos, riebalų ir cheminių priedų
Sunkiai virškinamos daržovėsŽali kopūstai, žirniai, pupelės, žalia paprikaGali sukelti pilvo pūtimą, fermentaciją ir skausmą
Riebi mėsaKiauliena, antis, žąsisRiebalai skatina rūgšties sekreciją, sunkiai virškinami
Kietai virti kiaušiniaiYpač jei valgomi dažnaiLėtai virškinami, gali apsunkinti skrandį
Karšti arba labai šalti produktaiLedai, karšti troškiniai, verdantys gėrimaiDirgina jautrią gleivinę dėl temperatūrų kraštutinumo

Papildomi patarimai

  • Valgykite mažomis porcijomis, bet dažnai – 4–6 kartus per dieną.
  • Maistas turi būti šiltas, nei per karštas, nei per šaltas.
  • Venkite persivalgymo – perpildytas skrandis gamina daugiau rūgšties.
  • Nepamirškite kramtyti maisto lėtai – tai padeda geriau jį virškinti.

Išvada

Sergant opalige būtina atidžiai rinktis, ką valgote. Venkite visų produktų, kurie dirgina skrandžio gleivinę, skatina rūgšties gamybą ar sunkina virškinimą. Aštrūs, rūgštūs, riebūs, perdirbti ir gazuoti maisto produktai gali pabloginti būklę ir trukdyti gijimo procesui. Laikantis švelnios, subalansuotos mitybos, galima palengvinti simptomus, pagerinti savijautą ir padėti greičiau pasveikti. Jei kyla klausimų dėl konkretaus maisto produkto, visada verta pasikonsultuoti su gydytoju ar dietologu.

Pasidalinti Straipsnį

Jankauskienė Julija
Daugiau straipsnių Parengė

Jankauskienė Julija

Kiti straipsniai

Išmatų spalva sergant kepenų ligomis
Ankstesnis

Išmatų spalva sergant kepenų ligomis: ką ji gali reikšti?

ar galima valgyti sriubas sergant tulžies akmenlige
Kitas

Sriubos sergant tulžies akmenlige: ar galima valgyti ir kokias rinktis?

Kitas
ar galima valgyti sriubas sergant tulžies akmenlige
2025 24 kovo

Sriubos sergant tulžies akmenlige: ar galima valgyti ir kokias rinktis?

Ankstesnis
2025 21 kovo

Išmatų spalva sergant kepenų ligomis: ką ji gali reikšti?

Išmatų spalva sergant kepenų ligomis

Komentarų nėra. Būk pirmas!

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    REKOMENDUOJAMI VIDEO

    TAIP PAT SKAITYKITE

    Gydymas

    Niežų gydymas actu: kaip teisingai tai atlikti ir kiek tai veiksminga?
    Skilinėja lūpų kampučiai: veiksmingiausi būdai, kaip tai gydyti
    Kaip gydyti ganglioną?
    Kaip panaikinti papilomas namuose: gydytojų patarimai

    Liaudies medicina/Namų sąlygos

    TOP 5 veiksmingiausi būdai kaip gydyti hemorojų namuose
    Dantenų uždegimo gydymas namuose: svarbiausi patarimai
    Šlapimo pūslės uždegimas – gydymas namuose: 10 veiksmingų patarimų
    Veiksmingiausi būdai, kaip gydyti plaučių uždegimą namuose

    Mityba

    Kaip tinkamai paruošti elnieną, kad būtų kuo naudingesnė ir sveikesnė vartojimui
    Svarainių arbatos nauda sveikatai, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai
    Liepžiedžių arbatos nauda sveikatai, kaip tinkamai paruošti, šalutinis poveikis ir atsiliepimai
    Saldymedžio arbatos nauda, ką gydo, kaip tinkamai paruošti ir atsiliepimai

    Patarimai

    3 veiksmingiausi būdai kaip greitai atsikratyti nuospaudų
    3 veiksmingiausi būdai kaip greitai atstatyti geležį
    5 veiksmingiausi būdai kaip greitai sumažinti skrandžio rūgštingumą
    Kam naudojamas arklio tepalas
    Ieškoti
    Kategorijos
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Patarimai
    • Liaudies medicina/Namų sąlygos
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Gydymas
    Sekite mus
    Facebook
    2K
    Instagram
    6M
    Youtube
    420K
    Stack
    75K
    Populiariausi
    Lotamile Boric apžvalga
    Straipsniai
    Lotamile Boric apžvalga – nuo ko jis, vartojimas, šalutinis poveikis ir atsiliepimai
    diclovit apžvalga
    Straipsniai
    Diclovit: išsami apžvalga apie vartojimą, poveikį ir atsiliepimus
    fucidin apžvalga
    Straipsniai
    Fucidin tepalas: nuo ko jis, vartojimas, šalutinis poveikis ir atsiliepimai
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    © 2024 Gydyk Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
    • Straipsniai
      • Diagnozuok ir gydyk
      • Gydymas
      • Patarimai
      • Liaudies medicina
      • Ligų sąrašas
      • Mityba
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai