Leucilaminopeptidazė

Tai – hidrolazių klasės fermentas (EC 3.4.11.1), aminopeptidazė, dalyvaujanti baltymų virškinime plonosiose žarnose. Fermentas atskelia aminorūgštis, nuo polipeptidinės grandinės N-galo. Leucilaminopeptidazei nebūdingas griežtas substratinis specifiškumas. Ji atskelia bet kurią aminorūgštį, esančią N-gale, bet greičiau – ten esantį leuciną. Šio fermento yra ir žarnyno gleivinėje, ir žarnyno sekrete. Aminopeptidazes aktyvina cinko arba mangano jonai, taip pat cisteinas.
Šaltinis | Dažniausiai vartojamų biomedicinos terminų ir sąvokų aiškinamasis žinynas | Lietuvos sveikatos mokslų universitetas | Akademikas Profesorius Antanas Praškevičius, Profesorė Laima Ivanovienė

SVARBU: Gydyk.lt puslapyje pateikta informacija yra skirta tik bendram informavimui. Ji negali būti laikoma gydytojo ar vaistininko konsultacijos pakaitalu. Straipsniuose pateikiami patarimai, aprašymai apie ligas, gydymo metodus, vaistus, maisto papildus ar sveikatos būklės vertinimus yra tik rekomendacinio pobūdžio. Prieš priimdami bet kokius sprendimus dėl sveikatos, vaistų vartojimo ar gydymo, visada pasitarkite su kvalifikuotu sveikatos priežiūros specialistu.