Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Įvairūs Straipsniai
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
  • Kontaktai

Įveskite ir spauskite Enter

Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Įvairūs Straipsniai
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
  • Kontaktai
Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Kaip bulvės veikia cholesterolio kiekį kraujyje
Straipsniai

Kaip bulvės veikia cholesterolio kiekį kraujyje?

Jankauskienė Julija
Jankauskienė Julija
2025 10 lapkričio
7 Views
0 Comments

Bulvės – vienas dažniausiai vartojamų maisto produktų Lietuvoje, dažnai aptariamas tiek sveikos mitybos, tiek svorio kontrolės kontekste. Nors daugelis žmonių vengia bulvių manydami, kad jos „nesveikos“, iš tikrųjų jų poveikis organizmui priklauso nuo paruošimo būdo, kiekio ir bendros mitybos konteksto.

Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip bulvės gali veikti cholesterolio kiekį, kuo jos gali būti naudingos, kada gali pakenkti, ir ką sako naujausi tyrimai. Taip pat pateiksime gydytojų komentarus ir realių žmonių patirtis, kurie bandė reguliuoti cholesterolį nekeisdami bulvių vartojimo įpročių.

Greita santrauka: ką svarbu žinoti apie bulves ir cholesterolį
  • Ar bulvės didina cholesterolį? – Pačios bulvės cholesterolio neturi, bet jų poveikis priklauso nuo paruošimo būdo (pvz., keptos aliejuje gali skatinti „blogojo“ cholesterolio augimą).
  • Ar bulvės gali padėti mažinti cholesterolį? – Virtos ar garintos bulvės, vartojamos su oda ir saikingai, gali būti dalis sveikos mitybos plano, padedančio mažinti MTL kiekį.
  • Kokie paruošimo būdai geriausi? – Geriausia – virti, troškinti ar kepti be riebalų. Vengti gruzdintų bulvių ir bulvių traškučių.
  • Ką rodo tyrimai? – Kai kurios bulvių rūšys (pvz., violetinės) gali turėti antioksidacinį poveikį ir prisidėti prie lipidų pusiausvyros gerinimo.
  • Kam reikėtų atsargiau vartoti? – Sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu, turintiems antsvorio ar didelį trigliceridų kiekį kraujyje.

Turinys

Toggle
  • Kas yra cholesterolis ir kodėl jis svarbus?
    • Kodėl mityba turi įtakos cholesterolio kiekiui?
  • Bulvės: sudėtis ir maistinė vertė
    • Ką iš tikrųjų gauna organizmas suvalgęs bulves?
    • Kodėl tai svarbu cholesterolio kontrolei?
  • Ar bulvės turi įtakos cholesterolio kiekiui?
    • Tiesioginė įtaka – labai maža
    • Netiesioginė įtaka – reikšmingesnė
  • Kaip skirtingi bulvių paruošimo būdai keičia poveikį?
  • Nauda ir rizikos
    • Privalumai
    • Trūkumai
  • Mokslinių tyrimų apžvalga
    • Svarbiausi tyrimų duomenys
    • Svarbu suprasti
  • Žmonių atsiliepimai
    • Ką rodo žmonių patirtis?
  • Dažniausiai užduodami klausimai apie bulves ir cholesterolį

Kas yra cholesterolis ir kodėl jis svarbus?

Cholesterolis – tai riebalų pobūdžio medžiaga, reikalinga normaliam organizmo funkcionavimui. Jis dalyvauja hormonų, vitamino D, ląstelių membranų sintezėje. Tačiau svarbiausia suprasti, kad yra skirtingos cholesterolio rūšys, ir ne visa šios medžiagos forma yra kenksminga.

Pagrindiniai cholesterolio tipai:

  • MTL (mažo tankio lipoproteinai) – vadinamasis „blogasis“ cholesterolis. Jo perteklius kaupiasi ant kraujagyslių sienelių ir sukelia aterosklerozę.
  • DTL (didelio tankio lipoproteinai) – vadinamasis „gerasis“ cholesterolis. Jis padeda pašalinti perteklinį MTL iš kraujotakos.
  • Trigliceridai – kita svarbi kraujo riebalų grupė, kuri taip pat susijusi su širdies ligų rizika.

Per didelis „blogojo“ cholesterolio kiekis yra viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų – infarkto, insulto, periferinių kraujagyslių ligų – priežasčių.

Kodėl mityba turi įtakos cholesterolio kiekiui?

Nors dalis cholesterolio yra pagaminama kepenyse, apie 20–30 % jo kiekio priklauso nuo to, ką valgome. Mityboje svarbiausi veiksniai:

  • Sočiųjų riebalų kiekis
  • Transriebalų buvimas
  • Maistinių skaidulų kiekis
  • Greitųjų angliavandenių vartojimas

Maisto produktai, neturintys cholesterolio (pvz., augaliniai), vis tiek gali paveikti jo kiekį per cukraus, krakmolo ar riebalų įtaką kepenų veiklai.

Štai kodėl ir bulvės – nors pačios cholesterolio neturi – gali turėti netiesioginį poveikį bendram lipidų profiliui.

Bulvės: sudėtis ir maistinė vertė

Bulvės dažnai laikomos „tuščių kalorijų“ šaltiniu, tačiau tai neteisingas įsitikinimas. Nors jos daugiausia sudarytos iš krakmolo, bulvės turi ir daug naudingų medžiagų, kurios, tinkamai vartojamos, gali būti naudingos bendrai sveikatai.

Ką iš tikrųjų gauna organizmas suvalgęs bulves?

Prieš pristatant konkrečius skaičius, svarbu suprasti, kad bulvių maistinė vertė gali kisti priklausomai nuo jų rūšies, gaminimo būdo ir to, ar jos valgomos su odele.

Žemiau pateiktoje lentelėje – 100 g virtų bulvių (be druskos) maistinė sudėtis:

Maistinė medžiagaKiekis (100 g virtų bulvių)
Kalorijos~77 kcal
Angliavandeniai17 g
Baltymai2 g
Riebalai0.1 g
Skaidulos1.8 g
Kalis~429 mg
Vitaminas C~10 mg

Kodėl tai svarbu cholesterolio kontrolei?

Kai kurios iš šių medžiagų gali tiesiogiai arba netiesiogiai paveikti cholesterolio kiekį:

  • Maistinės skaidulos – padeda mažinti MTL („blogojo“) cholesterolio koncentraciją, nes slopina jo pasisavinimą žarnyne.
  • Kalis – padeda reguliuoti kraujospūdį ir palaiko širdies funkciją, kas svarbu žmonėms, turintiems lipidų apykaitos sutrikimų.
  • Vitaminas C – veikia kaip antioksidantas, padedantis apsaugoti cholesterolį nuo oksidacijos (tai svarbu aterosklerozės prevencijai).
  • Mažas riebalų kiekis – bulvės savaime neturi cholesterolio ir beveik neturi riebalų, todėl gali būti saugus produktas cholesteroliui kontroliuoti, jei neperkraunamos riebalais gaminimo metu.

Ar bulvės turi įtakos cholesterolio kiekiui?

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad bulvės neturi jokios įtakos cholesterolio kiekiui – juk jos neturi cholesterolio, beveik neturi riebalų, o sudėtyje dominuoja krakmolas. Tačiau realybė sudėtingesnė: bulvių poveikis kraujo lipidams priklauso nuo bendros mitybos, paruošimo būdo ir valgomų kiekių.

Tiesioginė įtaka – labai maža

  • Bulvės natūraliai neturi cholesterolio.
  • Jose esantys riebalų kiekiai per maži, kad tiesiogiai keistų cholesterolio balansą.
  • Jos nesukelia MTL („blogojo“) cholesterolio padidėjimo, jei vartojamos sveiku būdu – t. y. virtos, garintos, be sviesto, grietinės ar aliejaus.

Netiesioginė įtaka – reikšmingesnė

Prieš pateikiant punktus, verta pabrėžti: bulvės tampa „probleminiu“ produktu tuomet, kai:

  • Valgomos labai dideliais kiekiais, ypač rafinuotų patiekalų pavidalu (pvz., bulvių košė su sviestu, keptos bulvės).
  • Derinamos su dideliu riebalų kiekiu – tokie deriniai skatina kepenų riebalų kaupimąsi ir MTL cholesterolio gamybą.

Pagrindiniai netiesioginiai poveikiai:

  • Greitųjų angliavandenių poveikis: perdirbtos bulvės (pvz., bulvių košė iš miltelių) sukelia greitą gliukozės šuolį, o tai didina insulino kiekį ir skatina riebalų sintezę kepenyse.
  • Didelis glikeminis indeksas (GI): didelio GI produktai gali prisidėti prie metabolinio sindromo, kuris tiesiogiai susijęs su padidėjusiu MTL ir trigliceridais.
  • Kepimas aliejuje ar gruzdinimas: tokiu būdu paruoštos bulvės gali būti prisotintos transriebalų arba oksiduotų lipidų, kurie tiesiogiai skatina „blogojo“ cholesterolio kaupimąsi.
  • Uždegiminis atsakas: bulvių perdirbimas (pvz., traškučiai, gruzdinti gaminiai) skatina organizme uždegimines reakcijas, kurios siejamos su lipidų disbalansu.

🗣️ Dr. Martha Clare Morris, mitybos epidemiologė, Rush University (iš interviu „Harvard Health“)
„Virtos bulvės, ypač su odele, gali būti saugi ir naudinga maisto dalis. Tačiau keptos, perdirbtos arba gausiai pagardintos riebalais bulvės – priešingai, prisideda prie cholesterolio disbalanso.“

Kaip skirtingi bulvių paruošimo būdai keičia poveikį?

Bulvės pačios savaime yra nekaloringas, cholesterolio neturintis, daug kalio ir skaidulų turintis produktas. Tačiau viskas pasikeičia, kai jos apdorojamos riebaluose ar maišomos su sočiaisiais riebalais. Poveikis cholesterolio balansui tampa neigiamas.

Prieš pateikiant lentelę, svarbu suprasti, kad dažniausiai ne bulvės kenkia, o tai, ką pridedame prie jų: aliejus, sviestas, grietinė, perdirbtas sūris.

Toliau pateiktoje lentelėje – dažniausiai naudojami paruošimo būdai ir jų poveikio rizika cholesteroliui.

Paruošimo būdasRiebalų kiekisPoveikis cholesteroliuiRekomendacija
Virtos bulvės (be priedų)Labai mažas (<0.2 g/100 g)Neutralus arba teigiamas (jei vartojama su odele)Rekomenduojama kaip pagrindinis pasirinkimas
Garintos bulvėsLabai mažasPanašus į virtas bulvesTinka kaip sveikas variantas
Keptos orkaitėje (be aliejaus)MažasNeutralusTinka, jei kepama be riebalų
Bulvių košė su sviestu/grietinėleDidelis (>8–12 g/porcija)Neigiamas (dėl sočiųjų riebalų)Vengti arba keisti į liesus priedus
Gruzdintos bulvės (fry)**Labai didelis (>15 g/porcija)Neigiamas (transriebalai, oksidacija)Vengti
Bulvių traškučiaiLabai didelis (>30 g/100 g)Neigiamas, didina MTLVengti

Nauda ir rizikos

Bulvės – prieštaringai vertinamas produktas. Iš vienos pusės – tai nebrangus, plačiai prieinamas ir maistingas maistas, iš kitos – dažnai blogai vertinamas dėl perdirbtų patiekalų, tokių kaip traškučiai ar gruzdintos bulvės. Kad būtų aiškiau, apibendrinkime pagrindinius privalumus ir trūkumus.

Privalumai

  • Natūraliai neturi cholesterolio ir beveik neturi riebalų.
  • Gali būti dalis širdžiai palankios mitybos, jei ruošiamos sveikai.
  • Turtingos kaliu – mineralu, padedančiu palaikyti normalų kraujospūdį.
  • Virtos su odele – geras skaidulų šaltinis, padedantis mažinti MTL kiekį.
  • Pigios, prieinamos ir lengvai įtraukiamos į įvairias dietas.

Trūkumai

  • Aukštas glikeminis indeksas – greitai kelia cukraus kiekį kraujyje.
  • Perdirbtos formos (traškučiai, gruzdintos) didina cholesterolio kiekį.
  • Dažnai vartojamos su sočiaisiais riebalais (sviestu, grietine), kas pablogina lipidų profilį.
  • Dideli kiekiai gali prisidėti prie svorio augimo – netiesioginė cholesterolio rizika.
  • Ne visos bulvės yra vienodos – kai kurios rūšys turi mažiau maistinės vertės nei kitos.

Bulvės gali būti tiek sąjungininkas, tiek priešas cholesteroliui. Jos naudingos, kai pasirenkame tinkamus paruošimo būdus ir saikingai įtraukiame į subalansuotą mitybą. Tačiau netinkamai apdorotos, jos gali prisidėti prie lipidų pusiausvyros sutrikimo.

Mokslinių tyrimų apžvalga

Mitybos mokslas rodo, kad bulvės – nepaprastas maisto produktas: jos neturi cholesterolio, o turi skaidulų ir kitų komponentų, kurie gali turėti teigiamą poveikį lipidų profilį. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad dauguma tyrimų pabrėžia paruošimo būdo reikšmę ir konteksto link – t. y. kuo bulvės derinamos, kiek vartojama, kaip jos ruošiamos.

Svarbiausi tyrimų duomenys

Eksperimentiniame tyrime su pelėmis nustatyta, kad mityba, kurioje buvo daug virtų bulvių su odele, 30 % sumažino bendrą cholesterolio kiekį ir 36 % – trigliceridus po 3 savaičių.

Apžvalga sisteminių tyrimų duomenų (121 tyrimas) parodė, kad didesnis bulvių vartojimas buvo susijęs su padidėjusia kūno mase ir padidėjusia 2 tipo cukrinio diabeto rizika, tačiau tiesioginis ryšys su MTL cholesterolio kiekiu buvo neaiškus.

Mitybos portale Healthline pažymima, kad bulvės turi tiek tirpių, tiek netirpių skaidulų, kurios gali padėti mažinti „blogąjį“ (LDL) cholesterolį – tačiau tai priklauso nuo to, kaip bulvės paruošiamos.

Pagal „Mass General Brigham“ rekomendaciją, bulvės yra įtrauktos į sąrašą maisto produktų, kurių vartojimas, jei jos ruošiamos sveikai, gali padėti cholesterolio kontrolei.

Svarbu suprasti

  • Tyrimai pabrėžia, kad paruošimo būdas (virimas, garinimas, kepimas be riebalų) turi didelę reikšmę – paprastai geresni rezultatai būna su minimaliai apdorotomis bulvėmis.
  • Dauguma epidemiologinių tyrimų neatskiria bulvių rūšies, paruošimo būdo ir suvalgomo kiekio – todėl iššūkis yra konteksto kontrolė.
  • Bulvės gali būti naudingos kaip dalis subalansuotos mitybos, bet jos nėra stebuklingas produktas, pakeičiantis vaistus ar kitus sveikos gyvensenos komponentus.
Tyrimas / metaiPopuliacija / sąlygosRezultataiPastabos
Entire potato consumption study (2006)
PubMed
Tyrimas su pelėmis, 3 sav. bulvių dieta su odele. Bendras cholesterolis sumažėjo 30 %, trigliceridai – 36 %. Ikiklinikinis tyrimas – rezultatų negalima tiesiogiai taikyti žmonėms.
Systematic review (2020)
BMC Systematic Reviews
121 žmogaus tyrimas, vertintas bulvių ir ligų ryšys. Nerasta aiškaus ryšio su cholesteroliu; labiau susiję su svoriu ir gliukoze. Tyrimuose dažnai neatskirta, kaip buvo ruošiamos bulvės.
Meta-analizė (2022)
Frontiers in Nutrition
Įvairūs mitybos modeliai, įskaitant bulves. Kai kur – padidėjęs cholesterolis, bet poveikį lemia visas mitybos kontekstas. Neidentifikuota specifinio bulvių poveikio – priklausė nuo riebalų vartojimo.
Potatoes & Your Health (2024)
Harvard
Ekspertinė analizė, mokslininkų išvadų santrauka. Bulvės – be cholesterolio, bet aukštas GI gali netiesiogiai padidinti trigliceridus. Svarbiausia – vengti keptų bulvių ir priedų su sočiaisiais riebalais.
10 Foods to Lower Cholesterol (2023)
Mass General Brigham
Klinikinės mitybos gairės pacientams. Bulvės su odele įtrauktos kaip skaidulų šaltinis, galintis padėti MTL mažinimui. Patariama rinktis virtas ar garintas bulves, vengti gruzdintų formų.

Žmonių atsiliepimai

Nors moksliniai tyrimai pateikia objektyvius duomenis, daugelis žmonių priima sprendimus remdamiesi asmenine patirtimi. Štai keletas realių ir tipinių nuomonių apie bulvių įtraukimą į mitybą siekiant reguliuoti cholesterolio kiekį:

„Anksčiau bulves valgydavau beveik kiekvieną dieną – keptas, su padažais. Po pokalbio su dietologe pradėjau jas virti arba gaminti garuose. Po 3 mėnesių MTL sumažėjo nuo 4,5 iki 3,7 mmol/l.“
– Ieva, 52 m., Vilnius

„Niekada negalvojau, kad bulvės gali būti problema – kol mano gydytoja nepaaiškino, jog ne pačios bulvės, o tai, kaip jas gaminu, svarbiausia. Dabar vengiu traškučių, o cholesterolio tyrimai geresni.“
– Dainius, 60 m., Šiauliai

„Gyvenu Ispanijoje – čia bulvės dažnai valgomos su alyvuogių aliejumi. Dietologė pasiūlė rinktis virtas ir maišyti su daržovėmis. Per pusmetį sumažinau tiek svorį, tiek cholesterolį.“
– Carmen R., 58 m.

„Po statinų pradėjau labiau sekti, ką valgau. Man padėjo virtos bulvės su oda, be sviesto ir grietinės. Skonis paprastesnis, bet rezultatai kalba patys už save.“
– Jonas, 67 m., pensininkas

„Pakeitus tik kepimo būdą ir porcijų dydį, jau po kelių savaičių tyrimuose matėsi pokyčiai. Dabar bulvės mano racione lieka, tik su mažiau riebalų.“
– Erika, 45 m., dietos besilaikanti mama

Ką rodo žmonių patirtis?

Žmonių atsiliepimai rodo tą pačią tendenciją, kuri atspindi ir mokslines įžvalgas – svarbiausias veiksnys yra paruošimo būdas, o ne pats bulvių buvimas maiste. Virtos ar garintos bulvės be sočiųjų riebalų dažniausiai nėra problema, o kartais net gali prisidėti prie cholesterolio lygio mažėjimo.

Dažniausiai užduodami klausimai apie bulves ir cholesterolį

Ar bulvės turi cholesterolio?
Ne, bulvės neturi nei cholesterolio, nei sočiųjų riebalų – tai natūraliai neriebus maistas. Tačiau cholesterolio kiekį organizme gali veikti tai, kaip jos ruošiamos (pvz., keptos riebaluose).
Ar galima valgyti bulves, jei turiu padidintą cholesterolio kiekį?
Taip, tačiau rekomenduojama vengti keptų, riebaluose mirkytų ar su daug sviesto patiekalų. Geriausia rinktis virtas ar garintas bulves su odele.
Kokios bulvės naudingesnės – baltos ar saldžios?
Saldžiosios bulvės (batatai) turi žemesnį glikeminį indeksą ir daugiau antioksidantų, tačiau paprastos bulvės taip pat gali būti sveikos, jei valgomos saikingai ir tinkamai paruoštos.
Ar bulvės didina trigliceridų kiekį kraujyje?
Kai vartojamos per dideliais kiekiais, ypač keptos ar su riebiais priedais, bulvės gali prisidėti prie padidėjusio trigliceridų kiekio. Tačiau saikingas virtų bulvių vartojimas dažniausiai nekelia problemų.
Kaip dažnai galima valgyti bulves laikantis cholesterolio mažinimo dietos?
Galima valgyti kelis kartus per savaitę, svarbiausia – vengti keptų bulvių ir riboti porcijų dydį. Rekomenduojama derinti su daržovėmis, liesais baltymais ir alyvuogių aliejumi.

Pasidalinti Straipsnį

Jankauskienė Julija
Daugiau straipsnių Parengė

Jankauskienė Julija

Kiti straipsniai

koks skirtumas tarp cholesterolio ir trigliceridų
Ankstesnis

Cholesterolis ir trigliceridai: koks tarp jų skirtumas?

Kokteilis nuo cholesterolio
Kitas

Kokteilis nuo cholesterolio: ką dėti į jį, kad tikrai veiktų?

Kitas
Kokteilis nuo cholesterolio
2025 10 lapkričio

Kokteilis nuo cholesterolio: ką dėti į jį, kad tikrai veiktų?

Ankstesnis
2025 10 lapkričio

Cholesterolis ir trigliceridai: koks tarp jų skirtumas?

koks skirtumas tarp cholesterolio ir trigliceridų

Komentarų nėra. Būk pirmas!

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    REKOMENDUOJAMI VIDEO

    TAIP PAT SKAITYKITE

    Gydymas

    Atvira širdies operacija – rizikos, eiga ir pasveikimo procesas
    Širdies vožtuvo operacija – priežastys, eiga ir pasveikimo laikotarpis
    Geriausi vaistai po insulto: sąrašas, poveikis ir atsiliepimai
    Rusiški vaistai sąnariams – ar jie veiksmingi ir saugūs?

    Liaudies medicina/Namų sąlygos

    Obuolių actas nuo kraujo spaudimo: mitas ar tikrai padeda?
    Kaštonų užpilas sąnariams: mitas ar tiesa?
    Juodasis ridikas nuo sąnarių – mitas ar tiesa?
    Alyvuogių aliejaus nauda sąnariams – ką sako mokslas?

    Mityba

    Kokteilis nuo cholesterolio: ką dėti į jį, kad tikrai veiktų?
    Kaip alus veikia cholesterolio kiekį kraujyje?
    Cukraus kiekis vaisiuose: išsami lentelė nuo mažiausio iki didžiausio
    Kokia yra pomidorų nauda sąnariams?

    Patarimai

    Ką valgyti, kad padidėtų gerasis cholesterolis (DTL)?
    Bromazepamas ir alkoholis – kodėl šio derinio reikia vengti?
    Kokios sultys padeda padidinti hemoglobino kiekį kraujyje?
    Kokie vitaminai padeda padidinti hemoglobino kiekį kraujyje?
    Ieškoti
    Kategorijos
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Patarimai
    • Liaudies medicina/Namų sąlygos
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Gydymas
    • Įvairūs straipsniai
    Sekite mus
    Facebook
    2K
    Instagram
    6M
    Youtube
    420K
    Stack
    75K
    Populiariausi
    Kokia yra blogojo cholesterolio norma vyrams ir moterims
    Straipsniai
    Kokia yra blogojo cholesterolio norma vyrams ir moterims?
    padidėjęs cholesterolis
    Diagnozuok ir gydyk
    Padidėjęs cholesterolis – simptomai, priežastys ir pasekmės
    Kaip bananai veikia cholesterolio kiekį kraujyje
    Straipsniai
    Kaip bananai veikia cholesterolio kiekį kraujyje?
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    • Kontaktai
    • DMCA

    © 2025 Gydyk Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    • Straipsniai
      • Diagnozuok ir gydyk
      • Gydymas
      • Patarimai
      • Liaudies medicina
      • Ligų sąrašas
      • Mityba
      • Įvairūs Straipsniai
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    • Kontaktai