Ką valgyti, kai skauda skrandį?
Skrandžio skausmas gali būti nemaloni patirtis, kurią sukelia įvairios priežastys: nuo per didelio rūgštingumo iki virškinimo problemų ar net streso. Vienas iš paprasčiausių būdų palengvinti simptomus yra tinkama mityba. Šiame straipsnyje pateikiame rekomendacijas, ką valgyti, kai skauda skrandį, ir kaip teisingai paruošti maistą, kad jis padėtų sušvelninti diskomfortą.
Rekomenduojami produktai, skaudant skrandžiui
Ryžiai ir virtos bulvės
Kodėl naudinga? Šie angliavandeniai yra lengvai virškinami ir neapkrauna skrandžio.
Kaip paruošti? Virkite vandenyje be prieskonių ar riebalų. Jei norite, galite įdėti truputį druskos.
Avižiniai dribsniai
Kodėl naudinga? Avižos mažina skrandžio rūgšties poveikį, nes turi raminantį poveikį gleivinei.
Kaip paruošti? Virkite vandenyje ar liesame piene, be cukraus ar kitų priedų.
Virtos arba garuose ruoštos daržovės
Tinka: Morkos, cukinijos, moliūgai, brokoliai.
Kodėl naudinga? Švelniai virškinama ir aprūpina organizmą skaidulomis, nedirginant skrandžio.
Kaip paruošti? Virkite ar garinkite, kol daržovės taps minkštos. Venkite keptų ar aštrių prieskonių.
Bananai
Kodėl naudinga? Bananai yra švelnūs skrandžio gleivinei ir gali padėti neutralizuoti skrandžio rūgštį.
Kaip paruošti? Valgykite šviežius bananus. Venkite žalių, nes jie gali dirginti skrandį.
Obuoliai (virtos tyrės ar kepti)
Kodėl naudinga? Obuoliai turi pektino, kuris padeda virškinimui ir raminamai veikia skrandžio gleivinę.
Kaip paruošti? Kepkite obuolius orkaitėje arba virkite juos ir sumalkite į tyrę.
Liesas baltyminis maistas
Tinka: Virtos vištienos ar kalakutienos krūtinėlė, liesa žuvis.
Kodėl naudinga? Lengvai virškinami baltymai nedirgina skrandžio.
Kaip paruošti? Virkite ar garinkite be prieskonių. Venkite keptų ir rūkytų produktų.
Natūralus jogurtas arba kefyras
Kodėl naudinga? Pieno produktai su probiotikais padeda atkurti sveiką žarnyno mikroflorą.
Kaip paruošti? Venkite saldintų ar skonio priedų turinčių produktų. Rinkitės natūralų jogurtą ar kefyrą.
Išvados
Tinkama mityba yra svarbi norint palengvinti skrandžio skausmą. Rinkitės lengvai virškinamą ir gleivinę tausojantį maistą. Venkite aštrių prieskonių, riebaus ar kepto maisto, kuris gali pabloginti situaciją. Jei skausmas nepraeina, būtina kreiptis į gydytoją.