Ar tikrai veikia? Mėsos dieta ir rezultatai po 30 dienų
Pastaraisiais metais internete kilo tikra diskusijų banga apie vadinamąją mėsos dietą, arba „carnivore diet“. Jos šalininkai žada greitą svorio kritimą, daugiau energijos ir net pagerėjusią odos būklę. Tačiau specialistai kelia rimtų klausimų – ar tikrai žmogaus organizmui naudinga maitintis vien tik mėsa? Ir ką iš tikrųjų rodo žmonių patirtys po 30 dienų?
- Kas tai? – Mitybos planas, kuriame valgoma tik mėsa ir gyvūniniai produktai (dar vadinamas „carnivore diet“).
- Kuo skiriasi? – Visiškai atsisakoma daržovių, vaisių, grūdų, ankštinių produktų.
- Kokie galimi rezultatai? – Kai kurie žmonės teigia numetę svorio, sumažėjus uždegimams ar pagerėjus virškinimui per pirmas 30 dienų.
- Rizikos: – Maistinių skaidulų trūkumas, galimas vitaminų stygiaus pavojus, didesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika ilguoju laikotarpiu.
- Ką sako gydytojai? – Mokslinių tyrimų apie ilgalaikį šios dietos poveikį beveik nėra, todėl gydytojai ją vertina labai atsargiai.
Kas yra mėsos dieta?
Ši mitybos sistema pastaraisiais metais tapo madinga tarp žmonių, ieškančių greito svorio mažinimo ar „uždegimą mažinančios“ mitybos. Tačiau iš pirmo žvilgsnio paprasta – valgyti vien tik mėsą – turi daug niuansų.
Mėsos dieta (angl. carnivore diet) – tai kraštutinė mažai angliavandenių turinčios mitybos forma, kurioje vartojami tik gyvūninės kilmės produktai: mėsa, žuvis, kiaušiniai, kai kurie pieno produktai. Visiškai atsisakoma daržovių, vaisių, grūdų, ankštinių ir kitų augalinės kilmės produktų.
Ši dieta tapo populiari socialiniuose tinkluose, kur žmonės dalijasi savo patirtimis apie greitą svorio metimą ar pagerėjusią savijautą. Vis dėlto mokslinių tyrimų apie ilgalaikį jos poveikį sveikatai kol kas trūksta.
„Mėsos dieta gali padėti greitai numesti svorio dėl didesnio baltymų suvartojimo ir riboto kalorijų kiekio. Tačiau ilgalaikis poveikis yra neaiškus, o maistinių skaidulų ir vitaminų stoka kelia didelį susirūpinimą,“ – sako dr. Frank Hu, mitybos specialistas (Harvard T.H. Chan School of Public Health, JAV). (vertimas iš anglų k.)
Kokie galimi rezultatai po 30 dienų?
Žmonės, išbandę mėsos dietą bent mėnesį, dažniausiai dalijasi keliais pagrindiniais pastebėjimais. Kai kurie jų yra teigiami, tačiau kiti kelia susirūpinimą.
Dažniausiai minimi teigiami pokyčiai
- Svorio mažėjimas. Daugeliui pavyksta numesti nuo kelių iki keliolikos kilogramų dėl didelio baltymų kiekio ir sumažėjusio kalorijų suvartojimo.
- Energijos lygis. Kai kurie žmonės teigia jaučiantys daugiau energijos ir mažesnius cukraus kiekio svyravimus kraujyje.
- Odos būklė. Yra atsiliepimų apie pagerėjusią odą, mažiau bėrimų ar aknės.
Dažniausiai pasitaikantys neigiami pokyčiai
- Virškinimo sutrikimai. Dėl visiško skaidulų trūkumo kai kuriems žmonėms atsiranda vidurių užkietėjimas.
- Vitaminų stoka. Po mėnesio jau gali pradėti trūkti vitaminų C ir K, taip pat magnio, kalio.
- Cholesterolio pokyčiai. Kai kurie pastebi padidėjusį „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje.
Trumpai tariant, rezultatai po 30 dienų gali atrodyti patrauklūs (svorio kritimas, energijos pagausėjimas), bet ilgalaikės pasekmės išlieka neaiškios.
„Trumpuoju laikotarpiu ši dieta gali duoti tam tikros naudos, bet mokslo įrodymai rodo, kad vien augalinės kilmės maisto atsisakymas ilgainiui gali sukelti rimtų sveikatos problemų,“ – pažymi dr. David Katz, klinikinės prevencinės medicinos specialistas (Yale University, JAV). (vertimas iš anglų k.)
Mėsos dietos nauda ir rizikos
Mėsos dietos nauda
- Greitas svorio kritimas dėl didelio baltymų kiekio ir mažesnio kalorijų suvartojimo.
- Stabilesnis cukraus kiekis kraujyje, mažiau energijos svyravimų.
- Paprasta laikytis – aiškios taisyklės („valgyk tik mėsą“).
- Kai kuriems žmonėms sumažėja odos problemos (pvz., aknė).
- Trumpalaikis sąnarių skausmo ar uždegimo simptomų sumažėjimas.
Galimos rizikos
- Maistinių skaidulų stoka – dažnas vidurių užkietėjimas.
- Vitaminų ir mineralų trūkumas (C, K, folio rūgšties, magnio, kalio).
- Padidėjęs cholesterolio kiekis ir širdies ligų rizika ilguoju laikotarpiu.
- Inkstų perkrova dėl didelio baltymų kiekio.
- Socialiniai sunkumai – labai riboti mitybos pasirinkimai kasdienybėje.
Ką sako gydytojai ir mitybos specialistai?
Apie mėsos dietą nuomonės tarp specialistų dažniausiai skeptiškos. Nors trumpalaikis efektas kai kuriems pacientams atrodo patrauklus, dauguma gydytojų ir dietologų pabrėžia rimtas rizikas bei mokslinių tyrimų trūkumą.
- Trūksta ilgalaikių tyrimų. Iki šiol nėra pakankamai įrodymų, kad tokia dieta būtų saugi ilgesnį laiką.
- Maisto įvairovės stoka. Specialistai sutaria, kad vien tik gyvūninės kilmės produktai negali suteikti visų reikalingų maistinių medžiagų.
- Širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Daug baltymų ir sočiųjų riebalų turinti dieta ilgainiui gali turėti neigiamą poveikį.
„Tokios dietos gali atrodyti veiksmingos trumpuoju laikotarpiu, bet mes žinome, kad įvairi, daržovėmis turtinga mityba yra vienas geriausių būdų išsaugoti sveikatą ilgalaikėje perspektyvoje,“ – teigia prof. Marion Nestle, mitybos mokslininkė (New York University, JAV). (vertimas iš anglų k.)
„Pacientai man kartais sako, kad per 30 dienų jaučiasi lengviau, bet klausimas yra ne apie mėnesį, o apie metus ir dešimtmečius. O tam įrodymų paprasčiausiai neturime,“ – sako dr. Dariush Mozaffarian, kardiologas ir mitybos tyrėjas (Tufts University, JAV). (vertimas iš anglų k.)