Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Įvairūs Straipsniai
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
  • Kontaktai

Įveskite ir spauskite Enter

Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Įvairūs Straipsniai
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
  • Kontaktai
Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Kaip kava veikia cholesterolį
Straipsniai

Kaip kava veikia cholesterolį: gydytojų paaiškinimai

Laura Bielskytė
Laura Bielskytė
2025 10 lapkričio
7 Views
0 Comments

Kava – vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Daugeliui ji neatsiejama nuo ryto ritualo, energijos pliūpsnio ar trumpų pokalbių pertraukėlių. Tačiau pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie kavos įtaką sveikatai – ypač širdžiai ir cholesteroliui. Ar ji gali pakelti „blogojo“ cholesterolio lygį? Ar viskas priklauso nuo kavos rūšies ir paruošimo būdo?

Greita santrauka: ką svarbu žinoti apie kavos poveikį cholesteroliui
  • Kas tai? – Kavoje esantys junginiai cafestol ir kahweol gali paveikti „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje.
  • Ar kava didina cholesterolį? – Taip, nefiltruota kava (pvz. turkiška ar „French press“) gali šiek tiek padidinti LDL lygį.
  • Kokia kava saugesnė? – Filtruota kava (per popierinį filtrą) beveik neturi poveikio cholesteroliui.
  • Kiek galima gerti? – 2–3 puodeliai per dieną laikomi saugia norma daugumai sveikų suaugusiųjų.
  • Ką sako gydytojai? – Svarbiausia saikas, individualus jautrumas ir bendras gyvenimo būdas. Kava nėra „blogis“, bet jos poveikis priklauso nuo dozės.

Turinys

Toggle
  • Kas lemia kavos poveikį cholesteroliui?
  • Kavos privalumai ir trūkumai cholesteroliui
    • Privalumai
    • Trūkumai
  • Kavos rūšys ir jų įtaka cholesterolio kiekiui
  • Kaip saugiai gerti kavą, jei turite padidėjusį cholesterolį
  • Dažniausiai užduodami klausimai

Kas lemia kavos poveikį cholesteroliui?

Nors daugelis kavos mėgėjų geria šį gėrimą kasdien, mažai kas žino, kad ne visa kava veikia organizmą vienodai. Cholesterolio pokyčiai priklauso nuo kelių esminių veiksnių:

  1. Kavos paruošimo būdas. Nefiltruota kava (tokios kaip turkiška, „French press“ ar „espresso“) turi daugiau natūralių medžiagų – cafestol ir kahweol. Jos gali trumpam padidinti „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį kraujyje.
  2. Kavos kiekis. Tyrimai rodo, kad išgeriant daugiau nei 4 puodelius nefiltruotos kavos per dieną, cholesterolio lygis gali padidėti net iki 10–15%. Tuo tarpu saikingas vartojimas (1–2 puodeliai filtruotos kavos) paprastai poveikio neturi.
  3. Genetika ir organizmo jautrumas. Kai kurių žmonių kepenys lėčiau skaido kofeiną, todėl jų organizmas jautriau reaguoja į kavos poveikį lipidų apykaitai.
  4. Mityba ir gyvenimo būdas. Jei mityba riebesnė ar mažai skaidulų, kavos junginiai gali stipriau veikti cholesterolį. Subalansuota mityba padeda sušvelninti poveikį.

Pasak kardiologų, kavos poveikis cholesteroliui nėra tiesioginis pavojus – jis priklauso nuo bendro konteksto. Jei žmogus gyvena sveikai, maitinas subalansuotai ir renkasi filtruotą kavą, šis gėrimas gali net turėti apsauginį poveikį širdies sveikatai.

„Filtruota kava, vartojama saikingai, dažniausiai neturi žalingo poveikio cholesteroliui. Problemos kyla tik tada, kai kavos geriama per daug arba pasirenkamos nufiltruotos rūšys,“ – dr. Emily Carter, kardiologė

Kavos privalumai ir trūkumai cholesteroliui

Privalumai

  • Kofeinas stimuliuoja kraujotaką ir gali pagerinti fizinį bei protinį darbingumą.
  • Kavoje gausu antioksidantų, kurie mažina oksidacinį stresą ir padeda apsaugoti kraujagysles.
  • Saikingas kavos vartojimas (1–3 puodeliai per dieną) siejamas su mažesne II tipo diabeto ir širdies ligų rizika.
  • Filtruota kava beveik neturi junginių, didinančių cholesterolį, todėl laikoma „saugesne“ širdžiai.
  • Kava gali turėti teigiamą poveikį kepenų funkcijai ir nuotaikai dėl kofeino poveikio dopaminui.

Trūkumai

  • Nefiltruota kava (pvz. turkiška ar „French press“) gali padidinti „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį.
  • Pernelyg dažnas vartojimas gali sukelti nerimą, širdies plakimo pojūtį ar miego sutrikimus.
  • Žmonėms, turintiems padidėjusį kraujospūdį, kava gali laikinai sustiprinti simptomus.
  • Saldintos kavos gėrimai su grietinėle ar sirupais gali netiesiogiai kelti cholesterolį dėl riebalų ir cukraus pertekliaus.
  • Individualus jautrumas kofeinui skiriasi – kai kuriems net mažos dozės sukelia nepageidaujamų pojūčių.

Kavos poveikis cholesteroliui – dvilypis. Ji gali suteikti antioksidacinę apsaugą, pagerinti kraujotaką ir sumažinti uždegiminius procesus, tačiau tuo pačiu tam tikri kavos aliejai (cafestol, kahweol) gali trumpam padidinti LDL kiekį. Gydytojai pabrėžia, kad riziką galima valdyti pasirenkant filtruotą kavą, ribojant cukraus ir grietinėlės kiekį bei laikantis saiko – tai svarbiausia širdies sveikatos sąlyga.

„Svarbu ne tiek pati kava, kiek jos vartojimo įpročiai – saikingai geriama filtruota kava neturi reikšmingo poveikio cholesterolio lygiui.“ – dr. Laura Nielsen, kardiologė

Kavos rūšys ir jų įtaka cholesterolio kiekiui

Ne visos kavos rūšys veikia cholesterolį vienodai. Skirtumai atsiranda dėl paruošimo būdo, filtro naudojimo ir kavos pupelių apdorojimo. Kai kurios kavos išsaugo daugiau aliejinių medžiagų (cafestol, kahweol), kurios tiesiogiai veikia kraujo lipidus.

Kavos rūšisParuošimo būdasĮtaka cholesterolio kiekiuiGydytojų rekomendacija
Filtruota kavaPer popierinį filtrą (pvz., lašinama ar automatinė kava)Beveik neveikiaGeriausias pasirinkimas žmonėms, stebintiems cholesterolį.
Turkiška kavaVerdama su tirščiais, be filtravimoDidina LDLVartoti retai – kartą per kelias dienas arba mažais kiekiais.
French pressSpaudžiama metaliniu filtru, aliejai išliekaPadidina LDL iki 10–15%Tinka retkarčiais, bet ne kasdieniniam vartojimui.
EspressoAukšto slėgio paruošimas, be popierinio filtroNedidelis poveikis2–3 puodeliai per dieną – saugi norma sveikiems suaugusiesiems.
Tirpioji kavaGaminama pramoniniu būdu iš išgarintos kavosMinimalus poveikisSaugi, tačiau turi mažiau antioksidantų nei šviežiai virta kava.
Be kofeino (decaf)Kofeinas pašalintas cheminiu ar vandens būduNepaveikia cholesterolioGali būti gera alternatyva žmonėms su jautria širdimi.

Kaip matyti, didžiausią įtaką cholesteroliui turi nefiltruota kava – būtent joje išlieka daugiausia aliejinių medžiagų, kurios veikia kepenų fermentus. Tuo tarpu filtruota ar tirpioji kava laikoma saugiausia, nes jose šie junginiai pašalinami filtravimo metu. Gydytojai pabrėžia, kad svarbiausia yra ne visiškai atsisakyti kavos, o pasirinkti tinkamą paruošimo būdą ir išlaikyti saiką.

„Kavos poveikis cholesteroliui labai priklauso nuo paruošimo būdo – filtras pašalina junginius, kurie kitaip didintų LDL kiekį.“ – dr. Peter Johansson, širdies ligų specialistas

Kaip saugiai gerti kavą, jei turite padidėjusį cholesterolį

Turint padidėjusį cholesterolio kiekį, kava nebūtinai turi tapti tabu. Svarbiausia – kaip ji ruošiama ir kiek jos išgeriama. Pasak gydytojų, net aukštesnis cholesterolio lygis nereiškia, kad reikia visiškai atsisakyti kavos. Pakanka laikytis kelių paprastų taisyklių:

  1. Rinkitės filtruotą kavą. Popierinis filtras sulaiko iki 95% kavos aliejų (cafestol ir kahweol), kurie didina LDL cholesterolį.
  2. Venkite pridėtinio cukraus ir grietinėlės. Riebalai ir cukrus padidina bendrą kalorijų bei sočiųjų riebalų kiekį – tai netiesiogiai veikia cholesterolio rodiklius.
  3. Stebėkite išgeriamo kiekį. 1–2 puodeliai per dieną dažniausiai neturi žalingo poveikio. Daugiau nei 4 puodeliai kasdien – padidina riziką padidinti cholesterolį ar kraujospūdį.
  4. Vartokite kavą po valgio, o ne tuščiu skrandžiu. Tai sumažina rūgštingumą ir apsaugo nuo nereikalingo streso kepenims bei virškinimo sistemai.
  5. Naudokite kokybiškas pupeles. Kavos pupelių skrudinimo kokybė turi įtakos veikliųjų junginių koncentracijai – rinkitės vidutinio skrudinimo kavą, kuri turi mažiau oksidacinių junginių.
  6. Pasitarkite su gydytoju dėl papildų ar vaistų. Jei vartojate cholesterolį mažinančius vaistus (pvz. statinus), gydytojas gali patarti, kiek kavos leidžiama be rizikos.

Jeigu kava tampa sveiko gyvenimo būdo dalimi – geriama su saiku, be perteklinio cukraus ir kartu su subalansuota mityba – jos poveikis cholesteroliui išlieka minimalus. Svarbu suprasti, kad problema dažniausiai kyla ne dėl kavos, o dėl bendro gyvenimo būdo.

„Pacientams, turintiems aukštą cholesterolio lygį, rekomenduoju rinktis filtruotą kavą ir vengti riebalų pertekliaus racione – šis derinys dažnai veikia geriau nei papildomas vaistas.“ – dr. Jonas Vaitkus, kardiologas

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar kava tikrai didina cholesterolį?
Taip, bet ne visada. Ne filtruota kava, pavyzdžiui, turkiška ar „French press“, turi daugiau junginių, galinčių padidinti „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį. Filtruota kava tokio poveikio beveik neturi.
Kiek kavos galima gerti, jei turiu aukštą cholesterolį?
Gydytojai rekomenduoja 1–2 puodelius filtruotos kavos per dieną. Toks kiekis dažniausiai laikomas saugiu ir nepaveikia cholesterolio rodiklių.
Ar kavos vartojimas turi įtakos „gerajam“ cholesteroliui (HDL)?
Kai kurie tyrimai rodo, kad saikingas kavos vartojimas gali net šiek tiek padidinti „gerojo“ cholesterolio (HDL) kiekį dėl antioksidantų poveikio.
Kuris kavos paruošimo būdas yra sveikiausias?
Filtruota kava – laikoma saugiausia širdžiai, nes popierinis filtras pašalina junginius, didinančius LDL lygį. Tirpioji kava taip pat neturi reikšmingo poveikio.
Ar kava be kofeino (decaf) turi įtakos cholesteroliui?
Ne, kava be kofeino praktiškai neveikia cholesterolio, nes joje lieka mažiau aliejinių medžiagų. Tai gera alternatyva žmonėms, kurie nori sumažinti širdies apkrovą.
Ar galima gerti kavą kartu su cholesterolį mažinančiais vaistais?
Taip, bet reikėtų pasitarti su gydytoju. Kai kurie vaistai gali lėtinti kofeino skaidymą, todėl rekomenduojama kavą gerti kelių valandų atstumu nuo vaisto vartojimo.

Pasidalinti Straipsnį

Laura Bielskytė
Daugiau straipsnių Parengė

Laura Bielskytė

Jau daugiau nei dešimtmetį dirba sveikatos srityje, ypatingą dėmesį skirdama žmogaus gyvenimo kokybės gerinimui bei sveikatos išsaugojimui. Aktyviai dalyvauju įvairiose iniciatyvose, siekiančiose skatinti sveiką gyvenseną ir padėti žmonėms atrasti subalansuotą kasdienybės ritmą.

Kiti straipsniai

Cholesterolio norma
Ankstesnis

Cholesterolio norma: kokia ji turėtų būti pagal amžių ir lytį?

Kokia turėtų būti MTL cholesterolio norma sveikam žmogui
Kitas

Kokia turėtų būti MTL cholesterolio norma sveikam žmogui pagal amžių ir lytį?

Kitas
Kokia turėtų būti MTL cholesterolio norma sveikam žmogui
2025 10 lapkričio

Kokia turėtų būti MTL cholesterolio norma sveikam žmogui pagal amžių ir lytį?

Ankstesnis
2025 7 lapkričio

Cholesterolio norma: kokia ji turėtų būti pagal amžių ir lytį?

Cholesterolio norma

Komentarų nėra. Būk pirmas!

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    REKOMENDUOJAMI VIDEO

    TAIP PAT SKAITYKITE

    Gydymas

    Atvira širdies operacija – rizikos, eiga ir pasveikimo procesas
    Širdies vožtuvo operacija – priežastys, eiga ir pasveikimo laikotarpis
    Geriausi vaistai po insulto: sąrašas, poveikis ir atsiliepimai
    Rusiški vaistai sąnariams – ar jie veiksmingi ir saugūs?

    Liaudies medicina/Namų sąlygos

    Obuolių actas nuo kraujo spaudimo: mitas ar tikrai padeda?
    Kaštonų užpilas sąnariams: mitas ar tiesa?
    Juodasis ridikas nuo sąnarių – mitas ar tiesa?
    Alyvuogių aliejaus nauda sąnariams – ką sako mokslas?

    Mityba

    Kokia yra pomidorų nauda sąnariams?
    Koks maistas kenkia sąnariams?
    Kiek laiko virškinami saldumynai?
    Ar tikrai veikia? Mėsos dieta ir rezultatai po 30 dienų

    Patarimai

    Bromazepamas ir alkoholis – kodėl šio derinio reikia vengti?
    Kokios sultys padeda padidinti hemoglobino kiekį kraujyje?
    Kokie vitaminai padeda padidinti hemoglobino kiekį kraujyje?
    Kaip sumažinti kreatinino kiekį kraujyje natūraliai?
    Ieškoti
    Kategorijos
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Patarimai
    • Liaudies medicina/Namų sąlygos
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Gydymas
    • Įvairūs straipsniai
    Sekite mus
    Facebook
    2K
    Instagram
    6M
    Youtube
    420K
    Stack
    75K
    Populiariausi
    Koks turėtų būti idealus gerojo ir blogojo cholesterolio santykis
    Straipsniai
    Koks turėtų būti idealus gerojo ir blogojo cholesterolio santykis?
    Koks cholesterolis pavojingas ir kodėl?
    Straipsniai
    Koks cholesterolis pavojingas ir kodėl?
    Kokia turėtų būti DTL cholesterolio norma sveikam žmogui
    Straipsniai
    Kokia turėtų būti DTL cholesterolio norma sveikam žmogui pagal amžių ir lytį?
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    • Kontaktai
    • DMCA

    © 2025 Gydyk Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    • Straipsniai
      • Diagnozuok ir gydyk
      • Gydymas
      • Patarimai
      • Liaudies medicina
      • Ligų sąrašas
      • Mityba
      • Įvairūs Straipsniai
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    • Kontaktai