Kardamonas: kokia jo nauda sveikatai, ką gydo ir kokie atsiliepimai
Kardamonas – tai aromatingas prieskonis, kilęs iš Indijos ir Šri Lankos, šiandien plačiai naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir tradicinėje medicinoje. Dėl savo bioaktyvių junginių kardamonas pasižymi antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis, virškinimą gerinančiomis ir kvėpavimo sistemą palaikančiomis savybėmis. Šiuolaikiniai tyrimai patvirtina, kad jis gali prisidėti prie širdies sveikatos gerinimo, kraujospūdžio mažinimo ir tam tikrų virškinimo sutrikimų palengvinimo.
- Kas tai? – Aromatingas prieskonis iš imbierinių šeimos augalų sėklų, naudojamas maistui ir medicinai.
- Pagrindinės savybės – Antioksidacinės, priešuždegiminės, virškinimą gerinančios, kvėpavimo sistemą palaikančios.
- Ką gali padėti gydyti? – Virškinimo sutrikimus, blogą burnos kvapą, aukštą kraujospūdį, kosulį, bronchitą.
- Vartojimo formos – Milteliai, sėklos, aliejus, arbata, kapsulės.
- Atsargumo priemonės – Per didelis kiekis gali sukelti virškinimo diskomfortą; galimos alerginės reakcijos.
Kas yra kardamonas ir jo sudėtis
Kardamonas (lot. Elettaria cardamomum) yra daugiametis augalas iš imbierinių (Zingiberaceae) šeimos, kilęs iš Pietų Indijos ir Šri Lankos. Jis laikomas vienu brangiausių prieskonių pasaulyje po šafrano ir vanilės.
Maistui bei medicinai naudojamos mažos, žalsvos ar rudos ankštys, kurių viduje yra juodos, stiprų aromatą turinčios sėklos. Kardamono skonis – saldus, šiek tiek aitrus ir šiltas, todėl jis tinka tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams.
Pagrindinės sudedamosios dalys
Kardamono vertę lemia jo eteriniai aliejai ir kiti bioaktyvūs junginiai:
- 1,8-cineolis (eukaliptolis) – pasižymi antibakteriniu ir priešuždegiminiu poveikiu.
- Alfa-terpineolis – atsakingas už dalį aromato, gali padėti atpalaiduoti kvėpavimo takus.
- Limonenas – suteikia gaivų citrusinį kvapą, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.
- Flavonoidai ir polifenoliai – stiprūs antioksidantai, apsaugantys ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
„Kardamono eteriniai aliejai yra biologiškai aktyvūs junginiai, galintys daryti poveikį virškinimo sistemai, kvėpavimo takams ir net širdies bei kraujagyslių funkcijai.“
— dr. Samuel Whitman, fitoterapeutas
Nauda sveikatai
Kardamonas nuo senų laikų buvo laikomas ne tik prieskoniu, bet ir gydomuoju augalu. Šiuolaikiniai tyrimai patvirtina daugelį tradicinių teiginių, atskleisdami, kad šis prieskonis gali turėti teigiamą poveikį įvairioms organizmo sistemoms.
Virškinimo sistemos palaikymas
Kardamonas skatina virškinimo fermentų veiklą, gali padėti sumažinti pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir spazmus. Ajurvedoje jis vartojamas kaip natūrali priemonė virškinimui gerinti po sočių ar riebių patiekalų.
Kvėpavimo takų palaikymas
Eteriniai aliejai, ypač 1,8-cineolis, gali palengvinti kvėpavimą, skystinti gleives ir padėti esant lengvam kosuliui ar bronchitui. Kardamono arbata kai kur naudojama peršalus.
Širdies ir kraujagyslių sveikata
Kai kurie tyrimai rodo, kad kardamonas gali padėti mažinti kraujospūdį, gerinti kraujotaką ir apsaugoti kraujagysles nuo oksidacinio streso.
Antioksidacinis poveikis
Dėl flavonoidų ir polifenolių gausos kardamonas padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir prisideda prie lėtinių ligų prevencijos.
Burnos ertmės sveikata
Kardamonas veikia antibakteriškai ir gaivina kvapą, todėl jo sėklas tradiciškai rekomenduojama kramtyti po valgio.
Galima nauda ir galimos rizikos
Galima nauda
- Virškinimo fermentų aktyvinimas – mažiau pūtimo ir spazmų po riebaus ar sotaus maisto.
- Kvėpavimo takų palengvinimas – 1,8-cineolis gali padėti skystinti gleives ir lengvinti kosulį.
- Kraujospūdžio kontrolės palaikymas – preliminarūs duomenys rodo galimą hipotenzinį poveikį.
- Stipri antioksidacinė apsauga – flavonoidai ir polifenoliai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus.
- Burnos higienos palaikymas – antibakterinis poveikis ir natūralus kvapo gaivinimas po valgio.
Galimos rizikos
- Virškinimo diskomfortas perdozavus (rėmuo, dirginimas, jautrus skrandis).
- Galimos alerginės reakcijos (bėrimas, niežėjimas, patinimas).
- Nėštumo ir žindymo laikotarpiu – vartoti tik saikingai ir pasitarus su gydytoju.
- Sąveikos su vaistais tikimybė (ypač jei vartojami antikoaguliantai ar jautrus GI traktas).
- Eterinis aliejus koncentruotas – naudoti tik atskiestą ir ne ant pažeistos odos.
Gydytojų įžvalgos ir vartotojų atsiliepimai
Klinikinės mitybos specialistai kardamoną vertina kaip pagalbinę priemonę virškinimui ir kvėpavimo takams, tačiau pabrėžia – tai nėra vaistas konkrečioms ligoms gydyti; poveikis labiausiai pastebimas kaip kasdienės mitybos dalis.
„Kardamoną rekomenduoju kaip prieskonį su funkcine verte: mažos, bet nuoseklios dozės dažnai duoda daugiau naudos nei epizodinis ‘perdozavimas’.“
— dr. Anjali Rao, klinikinė dietologė (JK)
„Įpratau į arbatą berti žiupsnelį kardamono – po sočių pietų mažiau pučia pilvą, jaučiuosi lengviau.“
„Peršalimo metu darau arbatą su kardamonu ir imbieru – kvėpuoti lengviau, o kvapas labai gaivus.“
„Kramtau kelias sėklas po valgio – padeda nuo nemalonaus burnos kvapo. Svarbu nepersistengti, nes skonis intensyvus.“

