Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Įvairūs Straipsniai
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
  • Kontaktai

Įveskite ir spauskite Enter

Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Gydyk.lt
  • Straipsniai
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Gydymas
    • Patarimai
    • Liaudies medicina
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Įvairūs Straipsniai
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
  • Kontaktai
Jankauskienė Julija
Gydyk.lt
  • Ligos
  • Simptomai
  • Gydytojai
  • Vaistai
  • Tyrimai
  • Terminai
Mityba

Ko negalima valgyti sergant skydliaukės ligomis: pilnas sąrašas

Jankauskienė Julija
Jankauskienė Julija
2024 28 spalio
1.1K Views
0 Comments

Sergant skydliaukės ligomis (hipotiroze, hipertiroze, Hashimoto liga), svarbu atkreipti dėmesį į mitybą, nes kai kurie maisto produktai gali neigiamai paveikti skydliaukės funkciją arba sumažinti vaistų veiksmingumą. Štai išsamus sąrašas produktų, kurių reikėtų vengti ar riboti, kad išlaikytumėte gerą skydliaukės sveikatą.

Turinys

Toggle
  • Sojos produktai
  • Kryžmažiedės daržovės
  • Perdirbti ir rafinuoti angliavandeniai
  • Maisto produktai su daug glitimo
  • Cukraus turintys produktai
  • Kofeinas
  • Riebūs ir perdirbti mėsos produktai
  • Rūkyti, perdirbti ir sūdyti produktai
  • Omega-6 turtingi aliejai
  • Alkoholis
  • Pieno produktai (kai kuriais atvejais)
  • Lentelė produktų, kurių reikėtų vengti sergant skydliaukės ligomis
  • Išvados
  • Šaltiniai

Sojos produktai

Sojoje esantys izoflavonai gali sutrikdyti skydliaukės hormonų gamybą, ypač jei yra hipotirozė ar Hashimoto liga.

  • Sojų pupelės
  • Tofu
  • Sojų pienas ir kiti sojų gėrimai
  • Sojų padažas ir sojų baltymai

Kryžmažiedės daržovės

Kryžmažiedėse daržovėse yra goitrogenų, kurie gali slopinti skydliaukės veiklą, ypač jei jų vartojama neapdorotų.

  • Briuselio kopūstai
  • Brokoliai
  • Žiediniai kopūstai
  • Kopūstai
  • Kale kopūstai
  • Ridikai

Šios daržovės gali būti saugios, jei jos yra gerai termiškai apdorotos, nes šildymas sumažina goitrogenų kiekį.

Perdirbti ir rafinuoti angliavandeniai

Perdirbti angliavandeniai, tokie kaip cukrus ir rafinuoti miltai, gali padidinti cukraus kiekį kraujyje, sukelti svorio prieaugį ir pakenkti skydliaukės sveikatai.

  • Baltos duonos ir bandelės
  • Sausainiai, pyragai, tortai
  • Saldinti gėrimai, limonadai
  • Rafinuoti makaronai ir balti ryžiai

Maisto produktai su daug glitimo

Daugeliui žmonių, sergančių skydliaukės ligomis, ypač Hashimoto liga, glitimas gali sukelti uždegimą ar alergines reakcijas, nes organizmas jį gali klaidingai suvokti kaip kenksmingą medžiagą.

  • Kviečiai ir kvietiniai produktai
  • Rugiai ir ruginių miltų gaminiai
  • Miežiai ir jų produktai
  • Makaronai, bulvių trapučiai, įvairūs kepiniai su glitimu

Cukraus turintys produktai

Dėl cukraus pertekliaus gali atsirasti uždegimas organizme, o tai gali apsunkinti skydliaukės funkciją ir padidinti svorio prieaugio riziką.

  • Saldainiai, šokoladai ir pyragai
  • Ledai
  • Cukrumi saldinti jogurtai ir saldūs gėrimai
  • Medus ir kiti saldikliai (vartokite saikingai)

Kofeinas

Kofeinas gali trikdyti skydliaukės vaistų įsisavinimą, sukelti nerimą ar pakelti kraujospūdį, todėl svarbu jį vartoti saikingai arba išvis vengti.

  • Kava ir kiti kofeino turintys gėrimai
  • Energiniai gėrimai
  • Arbata su kofeinu (ypač juodoji ir žalioji)

Riebūs ir perdirbti mėsos produktai

Riebūs ir perdirbti mėsos gaminiai didina cholesterolio lygį, o tai gali apsunkinti skydliaukės veiklą.

  • Dešros, dešrelės, bekonas
  • Greitas maistas, pvz., mėsainiai, gruzdintos bulvės
  • Sūdyta arba rūkyta mėsa

Rūkyti, perdirbti ir sūdyti produktai

Šie produktai dažnai turi didelį druskos kiekį, kuris gali apsunkinti skydliaukės veiklą, ypač jei organizme trūksta jodo.

  • Konservai, marinuoti agurkai, alyvuogės
  • Rūkyti mėsos gaminiai
  • Sūdyta žuvis

Omega-6 turtingi aliejai

Per didelis omega-6 riebalų rūgščių kiekis gali sukelti uždegimą, kuris gali būti kenksmingas skydliaukės sveikatai.

  • Saulėgrąžų, kukurūzų ir sojų aliejai
  • Margarinas ir perdirbti riebalai
  • Maisto produktai, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų aliejų

Alkoholis

Alkoholis gali sutrikdyti skydliaukės hormonų balansą ir pabloginti bendrą skydliaukės sveikatą.

  • Visi alkoholiniai gėrimai (alus, vynas, stiprieji gėrimai)

Pieno produktai (kai kuriais atvejais)

Kai kuriems žmonėms pieno produktai gali sukelti uždegimą ar būti netoleruojami, ypač jei sergama Hashimoto liga ar laktozės netoleravimu.

  • Pilno riebumo pienas
  • Sūris, sviestas, grietinė
  • Ledai

Lentelė produktų, kurių reikėtų vengti sergant skydliaukės ligomis

ProduktasPriežastis
Soja ir sojos produktaiGali trikdyti skydliaukės hormonų gamybą ir įsisavinimą, ypač jei vartojama dideliais kiekiais.
Kryžmažiedės daržovės (brokoliai, kopūstai, žiediniai kopūstai, briuselio kopūstai)Gali mažinti jodo įsisavinimą, reikalingą skydliaukės hormonų gamybai.
Glitimo turintys produktai (kviečiai, rugiai, miežiai)Kai kurie asmenys su autoimuninėmis skydliaukės ligomis gali būti jautrūs glitimui.
Cukrus ir saldinti produktaiGali prisidėti prie uždegimo ir cukraus svyravimų, apsunkinančių skydliaukės veiklą.
Perdirbti maisto produktaiDaug priedų, cukraus ir sočiųjų riebalų, kurie gali skatinti uždegimą ir bloginti sveikatos būklę.
Rafinuoti grūdai (balta duona, balti ryžiai)Trūksta skaidulų ir gali sukelti cukraus lygio svyravimus.
Riebi mėsa (kiauliena, jautiena)Daug sočiųjų riebalų, kurie gali skatinti uždegimą ir bloginti hormonų pusiausvyrą.
Cukruoti gėrimai (limonadai, saldinta arbata)Greitai didina cukraus kiekį kraujyje ir gali trukdyti hormonų veiklai.
AlkoholisSlopina skydliaukės hormonų gamybą ir gali trikdyti endokrininės sistemos veiklą.
Riebi ir kepta žuvisGali turėti daug sunkiųjų metalų, ypač jei kilmė neaiški, tai gali turėti įtakos skydliaukės sveikatai.
Dešros, dešrelės ir kiti perdirbti mėsos produktaiDaug druskos, nitratų ir sočiųjų riebalų, skatina uždegimą.
Pusfabrikačiai (šaldyti patiekalai, greitas maistas)Dažnai turi daug druskos, sočiųjų riebalų ir priedų, gali bloginti sveikatą.
Kava ir kofeinasGali trikdyti skydliaukės hormonų įsisavinimą, ypač jei vartojama arti skydliaukės vaistų vartojimo.
Riešutai (ypač žemės riešutai)Turi goitrogenų, kurie gali mažinti jodo įsisavinimą ir trukdyti skydliaukės hormonų gamybai.
KukurūzaiKai kuriems žmonėms gali mažinti jodo įsisavinimą ir bloginti skydliaukės veiklą.
Kopūstai ir krienaiDidelis goitrogenų kiekis, kuris gali mažinti skydliaukės hormonų gamybą.
SodaDidelis cukraus kiekis ir rūgštingumas, kurie gali skatinti uždegimą ir pabloginti bendrą būklę.
Pieno produktaiKai kuriems žmonėms su skydliaukės problemomis gali būti sunkiai virškinami ir kelti uždegimą.
ŠpinataiNors sveikas maistas, turi goitrogenų, kurie gali mažinti jodo absorbciją ir slopinti skydliaukės veiklą.

Išvados

Sergant skydliaukės ligomis svarbu atsakingai rinktis maisto produktus, kad būtų išlaikyta gera sveikata ir sumažinta ligos paūmėjimo rizika. Venkite ar ribokite sojos produktų, kryžmažiedžių daržovių (neapdorotų), cukraus, glitimo, alkoholio ir riebios mėsos vartojimo. Atsakingai pasirinkta mityba gali padėti palaikyti skydliaukės funkciją ir sumažinti su liga susijusius simptomus.

Šaltiniai

  • https://health.clevelandclinic.org/thyroid-issues-what-you-need-to-know-about-diet-and-supplements
  • https://www.everydayhealth.com/hs/thyroid-pictures/foods-to-avoid/

Pasidalinti Straipsnį

Jankauskienė Julija
Daugiau straipsnių Parengė

Jankauskienė Julija

Nuo 1992 m., pradėjusi žurnalistikos studijas Vilniaus universitete, supratau, kad man artimiausia kryptis – sveikatos ir mokslo temos. Nuo pat studijų laikų mano darbas sukasi apie tai, kaip sudėtingą medicininę informaciją paversti suprantamu, plačiajai auditorijai prieinamu pasakojimu.Per ilgus metus dirbdama su sveikatos turiniu susiformavau aiškią profesinę filosofiją: rinktis tik patikimus šaltinius, remtis įrodymais pagrįsta informacija ir sąmoningai vengti sensacijų bei clickbait’o. Esu rengusi ir redagavusi įvairius sveikatos tekstus – nuo populiarių aiškinamųjų straipsnių iki publikacijų, paremtų mokslinių tyrimų išvadomis, dirbdama kartu su gydytojais ir skirtingų sričių specialistais.Šiuo metu dirbu sveikatos turinio redaktore. Mano pagrindinės temos – ligų profilaktika, gyvenimo būdo įtaka sveikatai ir naujausių mokslo žinių paaiškinimas paprasta, kasdiene kalba. Man svarbu, kad skaitytojas ne tik perskaitytų faktus, bet ir suprastų, iš kur jie kyla, kokios yra jų ribos ir kaip šią informaciją galima pritaikyti realiame gyvenime.Profesinėje veikloje man svarbiausia – aiškumas, tikslumas ir pagarba skaitytojui. Esu įsitikinusi, kad kokybiškas žurnalistinis darbas sveikatos temose gali padėti mažinti baimę, dezinformaciją ir mitus, o gerai parašytas tekstas kartais prilygsta trumpai, bet prasmingai konsultacijai gydytojo kabinete.

Kiti straipsniai

Ankstesnis

10 geriausių patarimų, kaip sumažinti rūgštingumą liaudiškai

Kitas

Kaip atrodo žmogus, sergantis kepenų ciroze: išsamus aprašas

Kitas
2024 28 spalio

Kaip atrodo žmogus, sergantis kepenų ciroze: išsamus aprašas

Ankstesnis
2024 28 spalio

10 geriausių patarimų, kaip sumažinti rūgštingumą liaudiškai

Komentarų nėra. Būk pirmas!

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    REKOMENDUOJAMI VIDEO

    TAIP PAT SKAITYKITE

    Gydymas

    Aftinis stomatitas: priežastys, simptomai ir gydymo taktika
    Kokie vaistai padeda sergant aftiniu stomatitu: gydymo pasirinkimai
    Kaip atliekama astigmatizmo operacija: technikos, rizikos ir atsigavimas
    Vaistai nuo bakterinės vaginozės: skyrimo principai ir gydymo eiga

    Liaudies medicina/Namų sąlygos

    Balanopostitas gydymas namuose: ką galima atlikti savarankiškai
    Vaistažolės nuo aterosklerozės: natūralūs būdai gerinti kraujotaką ir mažinti cholesterolį
    Reumatoidinio artrito gydymas liaudies medicina: ar tai iš tiesų veiksminga?
    Obuolių actas nuo kraujo spaudimo: mitas ar tikrai padeda?

    Mityba

    Antro tipo cukrinis diabetas ir mityba: ką būtina žinoti kasdien
    Bėrimas kūdikiams nuo maisto: kaip atskirti alergiją nuo įprasto dirginimo
    Reumatoidinio artrito mityba: ką rekomenduoja gydytojai?
    Kaip maitintis, kad nesusidarytų celiulitas

    Patarimai

    Kaip lavinti atmintį: pratimai, technikos ir kasdieniai įpročiai
    Regimoji atmintis: kaip ją lavinti ir kokią reikšmę ji turi kasdieniame gyvenime
    Bėrimas vaikui: dažniausios infekcinės ir alerginės priežastys
    Smulkus bėrimas ant rankų ir kojų: ką jis reiškia?
    Ieškoti
    Kategorijos
    • Diagnozuok ir gydyk
    • Patarimai
    • Liaudies medicina/Namų sąlygos
    • Ligų sąrašas
    • Mityba
    • Gydymas
    • Įvairūs straipsniai
    Sekite mus
    Facebook
    2K
    Instagram
    6M
    Youtube
    420K
    Stack
    75K
    Populiariausi
    buitinis alkoholizmas
    Ligų sąrašas
    Buitinis alkoholizmas: požymiai ir ilgalaikės pasekmės
    Alkoholizmas ir depresija
    Ligų sąrašas

    Alkoholizmas ir depresija: kaip šios būklės susijusios

    Fimozė ir parafimozė: simptomai, komplikacijos ir gydymo galimybės
    Ligų sąrašas
    Fimozė ir parafimozė: simptomai, komplikacijos ir gydymo galimybės
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    • Kontaktai
    • DMCA

    © 2025 Gydyk Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    • Straipsniai
      • Diagnozuok ir gydyk
      • Gydymas
      • Patarimai
      • Liaudies medicina
      • Ligų sąrašas
      • Mityba
      • Įvairūs Straipsniai
    • Ligos
    • Simptomai
    • Gydytojai
    • Vaistai
    • Tyrimai
    • Terminai
    • Kontaktai